woensdag 13 mei 2015

2015 05 13 02 wo Batterie Todt/Musée du Mur en V3 Forteresse de Mimoyecques


2015 05 13 wo Batterie Todt/Musée du Mur en V3 Forteresse de Mimoyecques
2015 05 13 02 wo. Batterie Todt/Musée du Mur d 31.8 km 2
Woensdag 13 mei.

Ik had een hele planning gemaakt om te voorkomen dat ik later ontdek dat ik vlak bij dingen was die ik niet had willen missen. Probleem is dan vervolgens dat elke vakantie te kort is, dus je moet keuzes maken.
Hier in noord west Frankrijk was een grote betonnen bunker, bedoeld voor het assembleren van de V2, die wil ik zien, verder ontdekte ik dat hier ook een lanceer installatie van de V3 was, er was een grote bunker TODT, die genoemd werd als bezienswaardig en op de camping gaven ze hoog op van Coupole. Ik dat na zien op mijn lijst met dingen die ik wilde zien en ontdekte dat ik de diverse bezienswaardigheden aardig door elkaar had gegooid, Coupole werd genoemd bij TOTD en ook bij Le Block, omdat ze door dezelfde bouw groep [TOTD] werden gebouwd was de verwarring ontstaan. 12 Batterie Todt/Musée du Mur N50 50.642 E1 36.024




Daarom op de eerste dag richting noordwest en op naar Totd, ging meteen fout: opgebroken weg, Karin op ''Omrijden'' de mooiste weggetjes en na een half uur stonden we bij Batterie Todt, een grote bunker wat nu een particulier museum is. De bunker diende voor een groot kanon, groot genoeg on Engeland te raken en dik genoeg om bombardementen te overleven.
Nauwkeurigheid viel tegen en daardoor leverde het geschiet op de zuidkust van Engeland weinig schade op.
Wel een uitgebreide tentoonstelling over de levensomstandigheden van de soldaten/matrozen die er verbleven met fraai ingerichte ruimtes. Ook de oorspronkelijke generator stond er weer.
Buiten stond een redelijke verzameling wapens, het pronkstuk was 1 van de 2 overgebleven (Die andere staat in Amerika) spoor kanonnen, de Leopold.
[de grootste, de Krups Bertha waar er 3 van gemaakt zijn en er maar 1 gebruikt is en wel bij het beleg van Sebastopol in de Krim en die na 100 schoten versleten was.]
van deze Leopold zijn er 30 gemaakt en dit is dus de enige in Europa.

Toen naar de V3 Forteresse de Mimoyecques, allemachtig grote grot, heel gangenstelsel waar schachten werden gegraven onder een hoek van 53 graden en 157 meter lang/diep, 7 naast elkaar.
Ook weer beschermd met dikke betonnen platen en daar bovenop nog een stalen plaat.
Het fort van Mimoyecques is een van de meest indrukwekkende gebouwen die door Hitler zijn bedacht (er is 120.000 m3  beton gegoten). Deze geheime basis, op enkele kilometers van Cap Gris-Nez, in Landrethun-le-Nord, in het gehucht "Mimoyecques", moest dienen voor de installatie van het gigantische ondergrondse kanon, V3. Het kanon, code naam luchtpomp, was nog niet eens het proefstadium te boven en toch werden er 7 van die diepe schachten naast elkaar gebouwd, met de bedoeling om in elke schacht 5 van die lange afstandskanonnen te plaatsen en er waren ook plannen om 2 van dergelijke stelsels te bouwen met als doel om Londen te bestoken met honderden inslagen per uur. Uit 70 meerkamer kanonnen.

Model van de V3

De Ingang

De V3 voor Sadam Hoessein

Van Binnen.
De Engelsen bespioneerden het hele gebied en zagen de nieuw spoorlijn die was aangelegd en ook sporen van bouw werkzaamheden en hebben de stellage grondig gebombardeerd.
Er kwam 1 bom precies in een gang terecht, men is het nog niet eens over hoeveel doden dat heeft gekost.
Ook met een nieuwe enorm grote bom, de TallBoy, die van 8 km hoogte gegooid moest worden om genoeg snelheid te krijgen, zich dan eerst in de grond boorde en daarna explodeerde waardoor een aardbeving ontstond.
Alleen de gangen waren zeer gedeeltelijk begaanbaar en een nog kleiner gedeelte was te bezichtigen. Wel duidelijke informatie panelen over de inrichting en de werking. Het is nu een vleermuizen schuilplaats.
Voor de ingang lag nog de stalen plaat die bedoeld was om de uitgang van de kanonnen te beschermen.
Let wel; 1 van de serie van 5 boven op elkaar geplaatste kanonnen en van deze platen moesten er 7 in deze bunker geplaatst worden.




Later heeft Churchill de site bezocht en omdat hij bang was dat de Russen de site in handen konden krijgen hebben ze eerst de zaak verwoest en pas daarna toestemming gevraagd aan de Franse regering.
Mooi op tijd terug op de camping, stukje gewandeld, boodschappen gedaan, onder anderen een nieuw lamp in mijn lees spot, die vorig jaar in Duitsland nergens te krijgen was.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten