vrijdag 26 september 2008

2008 09 26 15 vrijdag terugreis.

2008 09 26 15 vrijdag terugreis.

15           Vrijdag 26 september 2008-09-26
Vlot ingepakt. 
Boerekamping aan de heide weg betaald. 
Op de camping nog even het restauratie project bewonderd waar de eigenaar mee bezig was: een oude melkauto. 

Geluncht bij het Tjeukemeer. 
1 uur PM thuis.
Morgen naar Oudehorne.

donderdag 25 september 2008

2008 09 25 14 donderdag CODA Apeldoorn en radio Kootwijk.

2008 09 25 14 donderdag CODA Apeldoorn en radio Kootwijk.

14           Donderdag 25 september
Weer lekker in de zon buiten ontbeten, de laatste boterhammen gesmeerd voor lunch en per auto naar Amersfoort, de echoput bleek een luxe hotel en lag veel eerder op de route dan Karin aangaf, dus maar doorgereden op zoek naar een parkeerplek. 
We reden Amersfoort binnen en een bord leerde dat er alleen betaald parkeren was. 
Daarvoor hadden we de fietsen niet bij ons, dus gekeerd en even buiten A. was een sportterrein met een immens parkeerterrein, zonder slagboom of parkeerautomaten en daar de fietsen eruit en op zoek naar de ODA tentoonstelling in het museum gebouw. 
De hele routebeschrijving vanaf de echoput hadden we dus niets meer aan, maar ik bleek ook een plattegrond van Apeldoorn bij me te hebben in het ANWB stadsplattegrondenboek (hetzelfde als waarin het modelbouwmuseum in Leiden stond dat daar al jaren weg was)
Eenmaal binnen ook nog korting vanwege de ANWB pas en een leuke en leerzame video over het doel en redenen van deze tentoonstelling. 
De schilderijen waren daardoor ook beter te begrijpen. 
Na nog even een blik geworpen te hebben over de rest van het gebouw over de papier fabricage alhier, buiten op de stoep de lunch verorbert en vlot terug gefietst naar de auto. 
Toen op zoek naar radio Kootwijk. 


Voormalig zendergebouw kootwijk

Mozaïek vloer met 1 foutje.

tegenwoordig alleen gsm zenders

Uitzicht voorzijde,Koelvijver.

trappenhuis

De tentoonstelling over landschappen

jugendstil

Dankzij de goede informatie van gisteravond vlot gevonden[N52 10.404 E5 49.130]  en de kathedraal maakte wel indruk. 
Het gebouw is jarenlang niet toegankelijk geweest en nu mochten we er in. 
Binnen was in het kader van hetzelfde project een tentoonstelling over landschappen in Europa maar met een gids mocht we ook het gebouw door en naar boven en daar naar buiten. 
Het is een gebouw van beton, erg vooruitstrevend toen het gebouwd werd. 
Ik vroeg of de lange golf zenders niet verouderd bleken vlak nadat ze gebouwd waren en dat was zo, net als het Apeldoorn kanaal liep men met wat achter de feiten aan. 
En bleek men met de korte golf, ook verbinding met Nederlands Indië te kunnen krijgen. 
Een gesprek met Indië kostte toen 30 gulden voor 3 minuten. 
Loe brandy heeft er nog een plaatje van gemaakt: ‘’Hallo Hier Bandung’’. 
De tentoonstelling was in het Engels en de bedoeling is dat er gediscussieerd werd door regeringsmensen over landschappen en het behoud ervan in Europa. 
Ze willen er een 3 jaarlijks terugkerend gebeuren van maken. 
Terug naar de camping, een mooie route uitgeklikt voor de terugreis morgen, dan uitpakken, wassen en opruimen en zaterdag naar de Fleijel feesten in Oudehorne.

woensdag 24 september 2008

2008 09 24 13 woensdag reisdag, Zeelandbrug en Huis Doorn.

2008 09 24 13 woensdag reisdag, Zeelandbrug en Huis Doorn.

13           Woensdag 24 september.
Genoeg gezien van Walcheren en alles ingeladen. 
Karin verteld dat we over de Zeelandbrug wilden en dat was mooi, onderweg Laptop aan en links op het scherm de geplande route en rechts dezelfde kaart met een pijltje waar we reden, het is behelpen, maar het werkt wel, maar alleen als Janke rijd.
De Zeelandbrug is een verkeersbrug over de Oosterschelde met een totale lengte van 5022 meter. Hij verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland.
We wilden huis Doorn bezoeken en dat hadden we ook ingeprogrammeerd en vlot gevonden, mooi parkeerterrein er vlak naast en meteen een rondleiding want zonder gids mocht je er niet in.

Dit is de achterkant of tuinzijde.
 Best wel interessant. 
De Keizer Wilhelm ll had een ongelukkig armpje, maar kon uit eigen vermogen het gebouw kopen en laten verbouwen (daarvoor zat er geen stroom, noch gas en water in). 
Van zijn bezittingen in Duitsland mocht hij 59 spoorwagons bezittingen laten overkomen en daar hebben we een klein gedeelte van mogen bezichtigen. 
 
Dit is het ''schip van staat''.

Hier at de Duitse Keizer, mat zijn gezin.

Vooral zijn tweede vrouw zorgde voor veel onrust; de man was moeilijk tegen te spreken en als zijn echtgenoot dan weer in Duitsland geweest was en met verschillende mensen had gesproken die de keizer wel terug wilden, bracht ze hem het hoofd op hol en hadden de aanwezige officieren weer dagen werk om de keizer te overtuigen dat hij beter op Huis Doorn kon blijven. 
Doordat ik enige gerichte vragen wist te stellen kwam hij helemaal los en vertelde verschillende anekdotes. 
De keizer trok altijd nieuw ondergoed aan en had 251 uniformen van de verschillende krijgsmachtonderdelen. 
We zagen een soepterrine, helemaal van Zilver en gedeeltelijk verguld, een prachtig ding om te zien, maar de soep werd er veel te snel koud in, dus alleen maar geschikt om in een kast te pronk te staan, en zo was er veel. 
De lakens op de tentoongesteld bed werden regelmatig gewassen en gestreken, zodat het er mooi en fris uitzag, dat laken kwam dan onderop de stapel en dan duurde het jaren voordat hetzelfde laken er weer op kwam, zoveel hadden ze ervan. 
Meissen porselein, te kust en te keur. Ik vroeg of zijn zonen, de erfgenamen, nooit geprobeerd hadden deze spullen weer terug te krijgen. ‘’’Jawel, maar de staat der Nederlanden meldde dat er nog een belastingschuld openstond van enige miljoenen (de keizer vond dat hij geen belasting hoefde te betalen, maar de Nederlandse staat vond hem een gewoon burger) en dat dempte de inspanningen. 
Jaren later heeft een andere nazaat gevraagd om spullen voor de kinderen, als aandenken en toen is besloten dat van de serviezen waar ze toch 100 van hadden en een paar weg te geven.        
Toen hij na een jaar daarover belasting moest betalen was hij gedwongen een deel te verkopen via Christies in Londen en dat bracht meer op dan waarop de regering de hele schenking had geschat.

De Keizer ligt begraven in een mausoleum naast het ''huis Doorn''  
Als Duitsland weer een keizerrijk is wil hij herbegraven worden in Duitsland.


Mausoleum van de keizer.
Toen naar Stroe, alwaar een SVR camping moest zijn. 
Het informatie bord aan het begijn van het dorp vermeldde hem niet maar wel een andere mini camping, aan de Heide weg, dus die weg gezocht en afgereden. 
Vonden een mini camping, wel geen SVR lid maar we waren ook welkom. 
Wel weer die irritante eis dat de auto’s op een apart terrein moeten staan, maar dat was te ondervangen door de caravan daar ook neer te zetten (was ook dichter bij de wc’s). 
Na eten gevraagd of ze ook een fietskaart hadden omdat we morgen op de fiets naar Apeldoorn wilden, ze wisten te vertellen dat je een beste heuvel over moest, die vies tegenviel en daarom besloten om de auto bij de echoput te parkeren en dan per fiets Apeldoorn in te gaan om de tentoonstelling over de Hollandse landschappen te bekijken. 
Omdat Karin niet werkt op de fiets, vanaf de Laptop de hele route vanaf de echoput op papier gezet.


dinsdag 23 september 2008

2008 09 23 12 dinsdag fietstocht

2008 09 23 12 dinsdag fietstocht 

12           Dinsdag 23 sep. 08
Vandaag de lang uitgestelde fietstocht over Walcheren. 
We hadden een infoboekje gekregen en daar stond hij in beschreven als knooppuntenroute, want dat verschijnsel kennen ze hier ook. Het fietst erg makkelijk, de leukste binnendoor paadjes werden afgewisseld met stukken winkelstraat en vooral veel restaurants. Nooit geweten dat Walcheren zoveel bos had. 
Halverwege ook nog ‘’Terra Mares’’ bezocht = stukje geschiedenis van Zeeland + een kruidentuin + filmpje, foto’s en opgezette krabben, kreeften en soortgelijke beesten.

Terra Maris links

Terra Maris rechts.


Zowaar ook nog wat regen gehad, de enige van deze vakantie, dus we mopperen niet. 
Nog een bron tegengekomen die door Willibrord (die collega van Bonifatius) zou zijn gesticht. (ook nooit geweten dat je bronnen kon stichten). 

Omdat we weer door Vlissingen zouden gaan en vandaar dezelfde route naar Middelburg als die we al gefietst hadden, de route voor Vlissingen ingekort en een doorsteek gemaakt naar de camping.



De Adria met eigengemaakte luifel, de Jumpy en de fietsen

maandag 22 september 2008

200809 22 11 maandag rustdag

200809 22 11 maandag rustdag

11           Maandag 22 september
Vandaag rustdag; in de zon zitten puzzelen, op de fiets naar de A.H. en om toch wat beweging te krijgen de bolwerken om gefietst. 
Nederlanders zijn de grootste zeikerds van Europa; 
Natuurlijk was het de bedoeling om over de bolwerken te wandelen, maar wij fietsten rustig en waren niet de enigen. 
Toch werden we 2 keer aangesproken dat we niet mochten fietsen, dit is ons in heel Europa nog nooit overkomen, zelfs in Duitsland met zijn:’’Ordnung muss sein.’kregen we niet commentaar als we rustig fietsten in het voetgangers gebied.
Na en dwaaltocht over een industrieterrein de camping terug gevonden en na het eten dit stukje getypt.

zondag 21 september 2008

2008 09 21 10 zondag Stoomtrein Goes

2008 09 21 10 zondag Stoomtrein Goes

10           Zondag 21 september
Vandaag naar Goes, vanwege de stoomtrein. 
Janke ging er vanuit dat we met dat ding zouden rijden, ik wilde hem eigenlijk alleen zien rijden en had daarom Karin voorzien van alle overgangen.
Voor Middelburg moesten we volgens de ANWB handwijzers rechtsaf, 
Karin zei linksaf. 
Volgens de ANWB moet je omrijden over Vlissingen, wij konden korter door Middelburg over de Schroeweg, op zondagmorgen zeker! [de N57 was er nog niet].
In Goes even rondgekeken en de trein in, het is het idee dat je in een stoomtrein zit, verder merk je er niets van. 
Ja, je kon helemaal voorin, vanuit de voorste wagon de locomotief zien met de stoker en de machinist en de derde man die er bij elke overgang af moest om de bomen dicht te doen of met een rode vlag te zwaaien. 


Een Sik, zoals die ook door Bolsward red.

Rangeren. De locomotief moest weer voor de trein als we terug gingen.

De Model spoorbaan.

Het buiten treintje.

Op het perron

Op het eindpunt Hoedekenskerke gekeken in een loods waar een mooie volautomatische modelbaan stond, ze waren met een kleinere aan het bouwen, tijdens hoogseizoen demonstratie klompen maken. 
Buiten een buitenspoorbaan; konden zelfs mensen in ‘’leuke dingen voor de mensen’’ . 
Nog even gewandeld naar het ‘’winkeltje van Willumpie’’, oud Hollandse snoep gekocht. 

Het blijft een mooi ding

Toen we terug waren in Goes weer even het terrein over, ze waren bezig met een andere lok en bevestigd gekregen dat de cilinders eerst verwarmd moeten worden voordat er gereden kan worden en de sik heet een sik vanwege het mekkerende geluid dat de fluit maakt. 
Toen was de trein alweer weg en ik wilde nog een foto maken van een rijdende trein dus erachteraan. 
Maar ja, soms erg smalle weggetjes en andere toeristen die op hun dooie akkertje kalm aan van de omgeving genieten. 
Dat we vonden hem pas vlak voor het eindpunt. Janke vond dat ik te hard reed om hem in te halen en mopperde, dus de rest maar laten zitten en terug naar de camping. 
Aldaar de nasi uit pak, met extra groente en gebakken ei. 
Lekker.

Toch nog ingehaald.

zaterdag 20 september 2008

2008 09 20 09 zaterdag, visserijdag Vlissingen, muZEEum.

2008 09 20 09 zaterdag, visserijdag Vlissingen, muZEEum.
Min of meer toevallig vernamen we dat er op deze dag de visserijdagen in Vlissingen waren, dus dat wilden we meemaken.
Mooie fietsroute en na enig vragen de visserijhaven gevonden, waar het al druk was en spoedig nog drukker werd. 
Spandoeken met ‘’ Laat de viswijzer voor wat die is. Eet alleen gezonde Noordzee vis’’. 
Veel boten langs de haven, alleen jammer dat ze er van uit gingen dat je zelf wel wist wat het verschil was en waar ze voor dienden. 

Paling roken.

Laat de viswijzer voor wat die is. Eet alleen gezonde Noordzee vis




De Modellen.
de echte.

Uiteraard werd de Zeeuwse mossel duchtig gepromoot; geen letter over overbevissing, ineengestorte visstanden en schade aan milieu.
Nergens een groter aanbod van verschillende vissoorten gezien.
Buiten werd ijverig paling gerookt en de rookkasten werden in groten getale aangeboden alsof er geen tekort aan paling is.
Voor 4 euro kon je een maaltje mosselen kopen en lange rijen tafels vol Zeeuwen aan het mosselen eten.
Janke had het veel eerder gezien dan ik.
Er trad een visserskoor op, nog nooit een slechter koor meegemaakt; onverstaanbaar en totaal geen enthousiasme.
Waarom sta je dan te zingen?

Dankzij de schaalmodellen toch nog ontdekt dat voor de vangst op mosselen andere schepen gebruikt worden dan die voor platvis en hoe ze werken.

Pas tegen 2en was ik uitgekeken en na een fietstochtje dwars door Vlissingen kwamen we bij een bankje met uitzicht op zee waar we onze meegenomen lunch genuttigd hebben.
Gefietst langs het water, het standbeeld van De Ruijter gevonden en samen ervoor op de foto.











 Toen naar het muZEEum. 
Ervaring heeft geleerd dat het beter is een tijd af te spreken, dan kan Janke eventueel de winkelstraat even door. 
Veel oude reut, filmpje over het opruimen van wrakken uit de Wester schelde, kaartjes over de delta vroegen en nu. 
Een Engelse film over de tijd dat Walcheren onder water heeft gestaan omdat de geallieerden de dijken bombardeerden om het de Duitsers hier moeilijk te maken; 
Er is in 1945 erg gevochten hier omdat je hier de haven van Antwerpen kunt afsluiten; een kunstje wat de Nederlanders eeuwen lang hebben gedaan (daar hebben we onze gouden eeuw aan te danken) maar de Duitsers wisten het ook en de geallieerden wilden Antwerpen gebruiken om voorraden aan te voeren, en daarom moest, koste wat kost, Vlissingen veroverd worden. 
Heel Walcheren moest geëvacueerd en onder water gezet en het duurde 3 jaar voordat er weer wat wilde groeien en voordat er weer bomen gepland konden worden. [voordeel was wel dat de dijken zo goed hersteld werden dat ze in 1953 bij de watersnoodramp niet weer doorbraken ]
Vlissingen nog even doorgefietst en redelijk op tijd weer bij de caravan.

vrijdag 19 september 2008

2008 09 19 08 vrijdag Middelburg, Zeeuws museum, kerk.

2008 09 19 08 vrijdag Middelburg, Zeeuws museum, kerk.
Omdat het gisteren toch wel een erg lange dag was vandaag rustig aan en ca 11 uur naar Middelburg en naar het Zeeuws museum. 
Het zal wel modern zijn, maar ik vond het niet altijd ideaal, donkere tussenruimtes en soms zeer slecht uitgelichte schilderijen. 
Wel veel klederdrachten maar niets over het ontstaan daarvan. 
Mooie verzameling oude botten van o.a. de wolharige mammoet en een zaal vol met wandtapijten over de 80 jarige oorlog en de heldhaftige rol van de Zeeuwen daarin. 
Nog even de kerk door die naast de lange Jan staat, waren er 2, de wandelkerk of nieuwe kerk en de Koorkerk 
Restanten van een Abdij van 1122 die er ooit stond. 
Afgebrand in 1574 en in 1846 liet architect G.H. Grauss het interieur van de Nieuwe Kerk veranderingen ondergaan 'erger dan brand en beeldenstorm'.   
Vernietigd bij de Franse en Duitse artilleriebeschietingen op 17 mei 1940, waarbij de hele binnenstad afbrandde.
Daarna weer opgebouwd.
Bijzonder was het orgel waar panelen voor konden, die nu open stonden en heel mooi beschilderd waren.
Nergens anders gezien. 

Toen naar de A-Hein omdat er boodschappen moeten komen. 
Ze hadden een te aanlokkelijke lunch aanbieding dus lekker samen geluncht en daarna inkopen; barbecue vlees voor vanavond en kant-en-klare nasi voor morgen omdat we dan naar de visserijdag in Vlissingen willen.
Terug bij de caravan lekker barbecueën, de gas barbecue uit de auto, extra gasfles te voorschijn en de extra bbq-tangen en vervolgens ontdekken dat de slang met kraantje niet diegene is die bij de barbecue hoort maar een verdeelkraan is en absoluut niet past op de barbecue . Dus ik in de caravan de sticks, hamlapjes en zo mooi gebakken in een pannetje op het gasstel, gaat eigenlijk wel zo vlot en wel zo lekker.


donderdag 18 september 2008

2008 09 18 07 donderdag Stormvloedkering Neeltje Jans.

2008 09 18 07 donderdag Stormvloedkering Neeltje Jans.
’s Morgens kalm aan gedaan. 
Omdat er weinig mensen op de camping staan, zijn alleen de damestoiletten open. 
Van de gelegenheid gebruik gemaakt om op 1 munt samen te douchen. 
Janke eerst haarwassen en ik tegelijkertijd scheren daarna ik haarwassen en Janke droogde zich alvast. 
Toen ik haar had gezoend kon ze nog eens.
Met de auto naar het begin van de kering en daar zowaar een gratis parkeerplek gevonden.  
Parking Strand Vrouwenpolder
Toen op de fiets naar het pretpark Neeltje Jans, genoemd naar en zeegod uit vroegere tijden. 
Entree 18 euro p.p. maar de ANWB kaart gaf 10 % korting. 
Eerst tentoonstelling + film over hoe geweldig de stormvloedkering wel niet was, niet 1 woord over kosten of financiële overwegingen. 
Wat wil je ook, er is onder Den Uil besloten tot wijziging van vaste dam in stormvloedkering.





Toen met de boot mee, rondvaart over het Veerse meer, beetje fris, maar wel mooi. 
Jammer dat er van de tekst die we hoorden geen woord te verstaan was, we misten dus de uitleg over wat er te zien was. 
Na de boot de walvis in. 
Donkere boel, het mag dan modern zijn, ik was blij mijn zaklantaarn bij me te hebben, kon ik tenminste zien waar ik liep en waren de teksten ook te lezen. 
Irritant dat het tegenwoordig mode is om tentoonstellingen zo spaarzaam mogelijk te belichten. Toen naar de vis show, en meisje vertelde een verhaaltje bij de vissen die achter haar zwommen. Bijgebleven is dat het meerkat vrouwtje sterft nadat ze kuit geschoten heeft, maar soms nog een paar weken leeft en dat het mannetje van de rog 2 piemels heeft.
Toen naar de orkaanmachine, die bestond uit een afgesloten ruimte met daarin een krachtige ventilator, hij ging tot windkracht 12. 
Dankzij een railing kon je jezelf goed staande houden. 
Een belevenis. 
Weer naar buiten. 




Min of meer per ongeluk kwamen we erachter dat je in een caisson kon, daar waren ook spullen uitgestald over de bouw en zowaar ook enig cijfers; het was een erg duur ding. 
Het was voordeliger om zeeland onder te laten lopen, maar ja, ik ben dan ook geen Zeeuw. 
Tot slot nog een stereo filmpje over water (allemaal zo’n brilletje op) en met een animatie met waterdieren uit de oertijd die dank zij het stereo effect vlak bij je kwamen. 
Het begon met diverse achtbanen, erg flitsend in beeld gebracht en genoeg om Janke misselijk te maken. 
Toen we alles bekeken hadden was het tegen sluitingstijd, we konden de uitgang niet vinden, het bleek dat we door de souvenirshop moesten. 
Buiten meningsverschil over de te volgen route, 
Janke wilde de borden volgen, maar ik wilde een andere route, over de andere kant van de dijk, we moesten 2 keer telefoneren voordat we samen over de dijk fietsten, niet langs de weg maar langs het water en door de duinen. 
Omdat het al met al vrij laat geworden was, besloten om in Middelburg een patatzaak o.i.d. te zoeken, maar halverwege de kering stond een snack tent, patat, frikadellen, het gebruikelijke aanbod. 
Alleen de turkey-stick die ik bestelde was uitverkocht. 
Toch lekker gegeten, uitzicht over de Noordzee. 



De auto stond er nog net zo als dat we hem hadden achtergelaten, dus fietsen erin en terug naar de camping.


woensdag 17 september 2008

2008 09 17 06 woensdag Middelburg en boottocht

2008 09 17 06 woensdag Middelburg en boottocht


Het weer blijft prachtig, dus besloten om vandaag maar de boottocht te maken, als het weer verslechterd kunnen we dan wel naar het museum en we waren vroeg, we konden de boot van 10.15 mooi halen.
Toen we om 10.10 op de kade stonden kregen we te horen dat deze boottocht alleen doorging bij voldoende deelname en we waren de enigen. 
 's middags was er een groep van 150 man en ging hij zeker door.

Dus eerst maar Middelburg in, de lange Jan beklommen, uitzicht door vieze ramen en lang niet bovenin, zonde van de 3,50 pp. en de meer dan 200 treden omhoog en ook weer naar beneden over een slechte wenteltrap.
Toen naar miniatuur Walcheren. 7 euro pp, maar omdat we de toren ook al gehad hadden kregen we 30 % korting, dat scheelt.

De Lange jan en de kerk



De ooster kerk in het echt.

Het was wel aardig, de meeste kerken op schaal 1:20 en wat kenmerkende gebouwen van de meeste plaatsen, op een bankje in het park de meegenomen lunch genuttigd en toen nog naar de koepelkerk= Oosterkerk, Mooi orgel, daar geleerd dat de rouwborden in de kerk verkocht werden om aan geld voor de bouw te komen, want ook dat was hier een probleem.
Ze zijn begonnen met een extra belasting op bier en wijn, maar na protesten uit de bevolking die het niet eerlijk vonden dat bier en wijn hier veel duurder waren dan in Vlissingen, daar weer van af gestapt waarna de bouw stil kwam te liggen.
 
Vertrek uit Middelburg.

zicht op de kerk van Veere vanuit de sluis

Mooi zicht op het Stadhuis van Veere.

Zicht op de jachthaven van Veere.

Toeristen aan boord.

Terug door Kanaal door Walcheren, Zicht op Middelburg.

Zij vaart naar centrum..

Werken aan de kruising met de nieuwe N57

Werken aan de kruising met de nieuwe N57

Terug in Middelburg, fietsen stonden er nog.

Op de gok-route naar de boot, mooi op tijd. Heerlijk op het bovendek gezeten. Door het kanaal door Walcheren.
Door de sluis, rondvaart over het Veerse meer. 
Mooi gezicht op Veere en weer terug en naar de caravan.