zondag 20 juni 2010

20100620 Trontheim; Mariakerk, Synagoge en Nidarosdom 12

20100620  Trontheim; Mariakerk, Synagoge en Nidarosdom 12
07 a  Øysand tot 07 a Gudruns Gate 19.2 km 0:21:32 37° waar 2

Vanmorgen. Zondag 20 juni naar Trondheim.
Ik had het gratis boekje geraadpleegd en Mapsourse erbij, er was een golfclub op 7 km van de stad, waar je waarschijnlijk wel kon parkeren, maar we ontdekten ook een parkeerterrein vlak bij het centrum en er stonden groen lijntje op het kaartje waarvan we dachten dat het fietspaden waren.
Het parkeert terrein was maar 1 straat verder dan ik dacht en we konden er inderdaad gratis staan.
Fietsen uit de auto en richting gammele brucken = oude brug, die we vlot vonden.


Die groene lijntjes waren inderdaad fiets weggetjes en die oude brug was zo grondig gerestaureerd dat er van de oorspronkelijke werking weinig terug te vinden was.
Ik vond daar tegenover wel de fietslift. Uit de Noorse uitleg kon ik opmaken dat je een kaartje moest kopen en die in de sleuf steken en dan je rechtervoet schrap zetten tegen een houten blok dat blok ging dan over rails bewegen en ze kon je gemakkelijk de heuvel op komen.
Iets voor de fietsbruggen in Drachten.


Trondheim is gemakkelijk te fietsen. De Maria kerk [07 a Vår frues kirke]  had open kerk, je kon er gratis koffie met een warme wafel krijgen, achter in de kerk was een soort café ingericht. Even gesproken met de vrijwilligster; hij was gebouwd als katholieke kerk maar nu protestants, hij werd zelden meer voor een ere dienst gebruikt, een lot van meer kerken.


We fietsten dwars door de binnenstad om in het park langs het water uit te komen omdat je daar onder de E6 door kon fietsen. We moesten via haarspeldbochten weer in de stad komen en stonden om 20 voor 12 voor het joodse museum wat om 12 uur open ging.


Een bankje zoeken in de zon om onze koffie en broodjes op te eten en toen bleek dat je die E6, de Noordkaap route, gewoon via een zebrapad kon oversteken en tegenover de beroemde Nidarosdom stonden bankjes in de zon. Mooier kon niet.
We konen de beelden die in 3 rijen boven elkaar in het front stonden niet erg thuis brengen.
De vorige keer dat ik hier was had in een groen ANWB Boekje waar ze allemaal in stonden, maar waar dat gebleven is?
Nu vonden we alleen Andreas en Paulus.


Om 12 uur, weer de E6 over en naar het  07 b Det Jødiske Museum Det Jødiske Museum N63 25.586 E10 23.543 Symbool en naam 16-1-2016 19:13:55
museum was onderhand open was. Een zwaar beveiligde deur, camera’s en een aardige jongeman die 50 konen pp moest hebben en toen door een zware stalen deur en toen stonden we achter een grote woning met daarin informatie over de joodse gemeenschap in Trondheim.





Op de bovenverdieping was een heuse synagoge, niet meer in gebruik omdat er niet meer 10 gelovige joden in de buurt woonden, de joden die er wel wonen hadden geen behoefte meer aan een dienst.


De gids sprak goed Nederlands, ze had joodse ouders die, toen zij klein was, naar Nederland waren verhuisd. Ze was nu christen en had zich volwassen laten dopen, we hadden veel herkenning bij elkaar en dat was erg leuk.


In de kelder was een tentoonstelling over het joodse leven in Noorwegen. Weer die E6 over en naar de Dom. Je moest betalen om erin. Schuin tegenover de dom was een groot gebouw waar ze kaartjes verkochten. We namen de complete toer 100 kronen p.p. maar dan kon je in de dom en ook in het bisschoppelijke paleis ernaast.
De Dom was donker en deed denken aan de Notre Dame in Parijs.
In de crypte een verzameling oude grafzerken en er waren verschillende groepen die luisterden naar een gids. Mijn ervaring is dat je daar weinig van opsteekt.
Toen we genoeg sfeer hadden opgesnoven naar het bisschoppelijke paleis ernaast. Fietsen
ging sneller dan lopen.
Daar was een hele tentoonstelling over het gebruik van die plaats en de geschiedenis van de Dom. Verschillende fasen werden met maquettes uitgebeeld. Zelfs vaak een vertaling in het engels.
Ik ontdekte een wapen museum, maar Janke wilde eerst de dingen zien waar we voor betaald hadden en zo verzeilden we in het volgende gebouw met de geschiedenis van het Noordse koningshuis. Te beginnen met Olaf de grote die in het jaar 1000 eerst verdreven en later heilig verklaard werd en nu gezien word als de grondlegger van het Noorse koningshuis.
Alle Noorse kronen stonden er. De Noren zijn minder gek dan de Engelsen; daar moesten we in de tower op een lopende band staan om de engelse kronen te bekijken. De Noorse koningen werden in Trondheim gekroond. Werden want de laatste wilde niet gekroond worden, maar bad in deze kerk om wijsheid. Toen naar het wapen museum. Alle wapens die de noren hadden gebruikt lagen er zwaarden, hellebaarden, pieken, kruisbogen, donderbussen, vuursteen geweren, lont geweren, grendel geweren, mitrailleurs, het kon niet op, keurig met jaartallen en de toen heersende koning als buste erbij.
Op de bovenste verdieping een heel verslag van het Noorse verzet tijdens WW 2.
Toen het museum om 4 uur sloot was ik nog niet uitgekeken.
Toen weer de stad door en via het park een loop/fiets brug over toen waren we vlak bij de auto.
Onderweg vond ik nog een universiteit museum, maar Janke wilde terug.
Op de camping regende het, wij hadden het droog gehouden de hele dag, met af en toe zon.
Morgen verder naar het Noorden, we nemen de kust route, de 17 i.p.v. de Noordkaaproute de E6, omdat die veel mooier is.
We willen in 2 dagen naar Mo i Rama.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten