dinsdag 15 april 2008

2008 04 15 26 dinsdag, naar Huis.


2008 04 15 26 dinsdag, naar Huis.

Tcs Campingplatz tot Ropta en Steeg 874 km 8:16:14 348° waar 2


Dinsdagmorgen 15 april om half tien vertrokken, het weer was niet mooi, daarom hebben we Schinderhannes overgeslagen en zijn we doorgereden naar huis. 
Onderweg op een P. langs de A31 zelf eten gemaakt omdat het restaurant waar we wilden eten dicht was. 
We waren om half tien 's avonds thuis. 

Totaal ongeveer 6000 km gereden. 
Dieselolie was de grootste kostenpost.
De campingcheque camping die we hadden waren slecht, Italianen zijn niet aardig tegen buitenlanders en de musea zijn duur en druk.


Al met al toch wel een mooie vakantie, er is in Italië erg veel te zien.


maandag 14 april 2008

2008 04 14 25 maandag, camping dag.

2008 04 14 25 maandag, camping dag.
Maandag 14 apr. 08

Wat een weelde; een gesloten toilet gebouw, met voldoende verlichting en ruime schone warme douches, dat ze dat in Italië nou niet voor elkaar kunnen krijgen, de mooiste douches waren nog bij Brachiano, maar daar was een ruimte tussen het dak en de muren en er zaten geen deuren in, zodat alles lekker doortochtte,
Die bij Firenze hadden vaak geen verlichting, de deuren wilden niet allemaal dicht en je had geen haken om je kleren droog op te hangen.
In Seiano was je niet eens water en als dat al een keer gelukt was, was het steenkoud.
De deuren wilden ook niet op slot en ook geen verlichting, en die dure camping vlak voor Napels had als nadeel dat je vanuit de douche zo de buitenlucht instapte en geen warm afwaswater.
We hebben maar 1 camping gehad waar het afwaswater fatsoenlijk heet was, meestal moesten we in de caravan water koken en dat meenemen omdat het afwaswater lauw was.
En dat voor dezelfde campingcheque van € 14 per nacht.
Er is hier ook Wi-Fi en dat werkt!
Ik heb al gemaild en prompt een foutmelding terug gekregen dat het natuurlijk niet werkt, ik moet een inlognaam en wachtwoord opgeven, maar ik zou niet weten waar.
Ook internetten lukt heel goed, beetje traag, maar het werkt wel, dat hebben ze in heel Italië ook maar 1 keer voor elkaar gekregen.
Ik kan nu van uit de caravan internetten en dat is maar goed ook want buiten is het koud!
Heerlijk geluierd, alle bestanden die ik van deze reis gemaakt heb op volgorde gezet en verbeterd.
Vervelend was dat de computer vastliep tijdens het internetten en dat ik het startscherm er nooit weer voor kon krijgen zodat ik niet kon uitloggen.
Op de receptie vertelden ze dat het na een kwartier zelf uitlogt, maar toen ik na de lunch verder wilde was het wel afgelopen.
Ook de andere mails die ik heb verstuurd zijn onbestelbaar retour gekomen, weer de melding:’’ Relaying denied,Authenticate with your username and password first’’.
4 Franken uitgegeven en dus niet kunnen mailen en slecht 1 onderwerp gelezen over stermotoren.
Ik zal een boek pakken.
Lekker lezen.
Morgen naar Schinderhannes en als het daar mooi is blijven er nog een dag en anders rijden we dinsdag in een keer  naar huis.

zondag 13 april 2008

2008 04 13 24 zondag van Florence naar Luzern.

2008 04 13 24 zondag van Florence naar Luzern.

Camping Village Mugello Verde tot Tcs Campingplatz 542 km 5:43:50 326° waar 2

Vanmorgen al om 7 uur wakker. Ontbeten met de rest van het minne Italiaanse brood en het Turkse brood dat we in Florence hadden gekocht. 
Janke had het Italiaanse brood al weggegooid maar als we alleen het Turkse brood opaten hadden we niets voor morgen vroeg, vandaar dat we ons eerst door het oude brood heen aten.
Om half tien reden we, geschatte aankomsttijd 4 uur. 
Alles verliep vlot, alleen voor de Gotthart stond een file; er was nog steeds 1 tunnelbuis afgesloten, maar met een kwartier reden we door de Gotthart tunnel, en ruim voor 4 uur waren we vlak bij de geplande camping onder Luzern. 
Janke dacht dat het een andere camping was een met een ster meer en vroeg waarom we daar niet heen gingen, het leek haar een mooiere camping en er was ook meer te doen om onze laatste vakantie dag aan te besteden. 
Deze camping stond ook in de ANWB gids, met adres en dit adres kon Karin vinden, dus, nadat Karin de route er na toe had berekend, welgemoed op weg. 
Ik had nog voorgesteld om de route eerst nog te controleren, maar dat vond Janke niet nodig, het zou wel goed komen. 
Tot onze verbazing nam ze niet de snelweg, maar de parallel weg, maar het leek mij geen goed idee om van de route af te wijken, dus door dorpjes en dwars door Luzern. 
Het was maar goed dat het zondag was.
Bij een dubbele afslag ging het toch nog fout en reden we een straat in die later bleek dood te lopen. Na een poging tot een U-bocht, klem tegen een gevel, dus uitstappen, de caravan loskoppelen en met hand kracht draaien, de auto er recht voor en weer aankoppelen. 
Dit alles vond plaats op en klein pleintje vlak bij die beroemde overdekte brug in het centrum van Luzern. 
Na een rit van ongeveer 1 uur vonden we de andere camping, aan de Sempachersee. 
Het is een mooie camping, Tcs Campingplatz Sempach, we zijn uit eten geweest, de Sweinsteak lokte mij meer dan alweer een pot groente en aardappelen en alu-vlees. 
Was best lekker; soort van hamburgertent met het systeem van Macdonald.
Beetje vervelend was dat je niets met plastic geld kunt betalen, ze accepteren alleen papieren euro’s en geven dan Franken terug
’s Avonds de laatste film van Harrie Potter gekeken; Harrie Potter en de order van de Feniks.

zaterdag 12 april 2008

2008 04 12 23 zaterdag Firenze

2008 04 12 23 zaterdag Firenze 3
Zaterdag 12 april
Gisteravond weer een film van Harrie Potter bekeken, die met de vuurbeker, daarna de wekker gezet omdat we vandaag met de bus wilden, en die moet je vooral niet missen. Het mine brood van gister opgesneden, er van ontbeten en lunchpakketten van gemaakt en 10 minuten voor 9 stonden we op de bus van 9 uur te wachten, samen met nog 3 stellen van deze camping Mugelo Verde. 
De bus bracht ons niet verder dan het dorp, daar moesten we uitstappen en wachten op de bus die hopelijk wel naar Florence ging, maar alles klopte en na 1 uur reizen stonden we op het bus station in Florence. 
Toen op weg naar de Dom, halverwege bij de Toerist Information een gratis kaartje van Florence gescoord.

binnenkant grote koepel.
Een hele lange rij gaf aan waar de ingang was, maar het schoot lekker op en even later waren we binnen. Dat viel wat tegen, de buitenkant is veel mooier dan de binnenkant, na 1 kwartier stonden we weer buiten, dan maar op zoek naar het museum, dat moest achter in zijn, maar het bleek in een apart gebouw tegenover de achterkant van de Dom, entree 6 euro P.P., maar alla, we wilden wat zien. 
monstrans met relikwieën van Markus

De ketens van Petrus
 Handelingen 12
De Piëta van Michelangelo

Adam en Eva.  wat heb ik gedaan?

Originele deur platen,  Izak

Jericho

Als het met een bakje kon, waarom moest het dan in de Jordaan?
Het museum bleek te bestaan uit allerlei voorwerpen die ooit tijdens verbouwingen uit de Dom waren gesloopt, meestal met alleen informatie in het Italiaans, maar enkel ook wel eens een Engelse vertaling er bij. 
Toen we weer buiten stonden besloten we de koepel te gaan beklimmen, maar dat viel iets tegen, een beste rij wachtenden en we wilden ook nog het Ufuzie museum zien omdat daar een Rembrandt moet hangen, maar we hadden deze vakantie nog geen toren beklommen dus toch maar in de rij, moest het ook nog 6 euro per persoon kosten en het schoot voor geen meter op. 


In de rij voor de koepel

Maar nadat de kaartjes gekocht waren was er geen rij meer; de verkoop was de bottleneck. 

Dat was maar goed ook want de weg naar de top was nauw en bochtig en meestal maar 1 persoon breed, wat bij tegenliggers erg lastig is. 
Het uitzicht was wel mooi, onderweg kwam je langs de balustrade waar je heel dichtbij je de beschilderde binnenkant van de koepel kwam, je kon hem goed bekijken, centrale thema was het laatste oordeel, en onderaan werden de verschrikkingen van de hel zeer levendig uitgebeeld.

De toren vanaf de koepel

Uitzicht op de S Croce

Aardige Japanner.

De weg naar de koepel

hier moest je langs
Toen maar op weg naar de Uffuzie. Onderweg kwamen we langs het plein: Piazza della signoria. 
Met een mooie fontein met Zeus en een loggia met mooie beelden. 
Zeus

kopie van de beroemde David

Andere beeldengroep in de Loggia.


Toen we het museum hadden gevonden stond er een enorme rij voor.
Er stond ook een video scherm waar informatie op werd gegeven.
Dit hadden we in Italië nog niet eerder meegemaakt.
De wachttijd was 2 tot 3 uren en de kamers van Rubens en Rembrand waren gesloten, dat maakte de keus al gemakkelijker.
We hadden nog 4 uren voordat we weer bij de bus moesten zijn en het museum was weer haastwerk geworden wat zonde zou zijn van die 12 euro per persoon wat het moest kosten, en we kwamen voor Rembrandt en die was niet te zien, dus maar wat verder gelopen en ons samen laten tekenen voor 25 euro.






De beide standbeelden voor ingang voormalig paleis (weer 6 euroPP.)

Piazza della Signoria

De Loggia

Even gekeken bij de Rivier de Arno en een poster van Florence gekocht voor 10 euro, terwijl de vraagprijs 20 was. 
Boekje geraadpleegd en we ontdekten dat we de Johannes de doper kapel niet gezien hadden, dus daar naar toe. 
Was maar 3 euro p.p. en een prachtig plafond tegen de binnenwand van de koepel. 
We lazen daar in een informatiefolder dat de Dom, met toren en doop koepel zo mooi gemaakt waren omdat ze het Hemelse Jeruzalem moeten voorstellen. 
En de koepel is 8 kantig omdat het oordeel op de achtste dag komt.


recht omhoog




foto's van alle 4 zijkanten
Op tijd er weer uit, want we moeten nog boodschappen doen. 
Vonden toevallig een groot overdekt winkelcentrum, maar daar was geen brood te koop en ook geen aardappelen, ze hadden wel wc’s en dat was een hele opluchting. 
Onderweg naar de bushalte kwamen we langs een Turkse winkel en die had zowel aardappelen als [Turks] brood, benieuwd hoe dat morgenvroeg smaakt. 
Kwart over 4 waren we bij de halte en de bus ging om 16.35, maar ik zou nooit meer wat zeggen over het vroeg bij de halt zijn. 
De bus was stipt op tijd en bracht ons naar het dorpje vlakbij de camping alwaar hij een kwartier stopte en ons liet wachten. 
Daarna reed hij verder en zette ons beneden bij de camping af. 
De bus kostte 12 euro en de parkeergarage woensdag was 15 euro + de auto kosten, maar toen hadden we wel de fietsen tot ons beschikking.
Lekkere blikboontjes gegeten en morgen zien of we in Luzern komen.


vrijdag 11 april 2008

2008 04 11 22 vrijdag, Firenze .

2008 04 11 22 vrijdag, Firenze .

Vandaag, vrijdag 11 april, dus naar Firenze , we waren niet vroeg omdat Janke eerst verkeerd op haar horloge keek en ik daarna niet uit bed wilde. Toen we tijdens het ontbijt naar de bus tijden zagen, bleek de bus om half 10 te gaan en dat haalden we dus niet meer.
Besloten om met de auto te gaan en dan de verder weg gelegen dingen te bekijken, 
Karin programmeren met de parkeerplaatsen en op weg, eigenlijk wel een mooie route naar Firenze, in Firenze werd het minder, erg druk en ze rijden net zo erg als in Rome. 
Het aantal auto’s dat naast elkaar op de weg past is alleen afhankelijk van de breedte van de auto en hoe zuinig de eigenaar daar op is. 
Zonder schade kwamen we in een parkeergarage uit die bewaakt werd en 3 euro per uur koste, Amsterdam is duurder. 
Wij op weg naar de Piti, halverwege toch maar terug om de fietsen op te halen, het was toch verder dan we dachten en we moesten ook nog terug. 
Toen we het Piti paleis gevonden hadden, stelde Janke voor om het minne brood voor vanavond te bewaren en te gaan lunchen, goed idee, restaurant gevonden en een lunch aanbieding was 15 euro en eigenlijk wel lekker, met flesje water erbij en fooi waren we weer 35 euro verder, toen gekeken of ik de collectie rijtuigen kon bekijken, dat kon niet, ze stonden niet eens genoemd, je kon wel de helft van het Piti museum bekijken voor 12 euro en de andere helft voor nog eens 10, mooi verder gefietst, we hebben kastelen genoeg gezien en hetzelfde geld voor schilderijen. 
De beroemde brug over de Arno gepasseerd, de kerk S Croce, ook entree maar slecht 5 euro en dat gedaan, graf van Michelangelo gezien en het schilderij van de aankondiging toen half Firenze omgefietst, zelfs bij de Dom langs.


Uitzicht vanaf de Ponte Veggio

Op de Ponte Veggio. Florence

Vanaf de ponte alla graze de Ponte Vecchio.


graf van Michelangelo.

een antieke aankondiging.
gevel st. Croce

de beroemde deuren van de doopkerk San Giovanni

Moses ontvangt  de 10 geboden.

gevel DOM

rechter zij beuk
Terug Karin de route terug laten berekenen en die vond de tolweg beter, dus halverwege van tolweg afgezet, en terug, toen bedacht dat via Firenze in de spits toch geen goed idee was en weer op snelweg, maar toen berekende ze de route terug naar de parkeerplaats, weer op snelweg en herberekenen en toen wilde ze ons naar Zwitserland brengen. Ze gaf zelfs opdracht om vlak na een tol station een U-bocht te maken. En dat heen en weer rijden in de spits viel ook niet mee.  al met al duurde het dus even voordat we weer op de camping waren.


donderdag 10 april 2008

2008 04 10 21 donderdag regen Firenze

2008 04 10 21 donderdag regen Firenze
Donderdag 10 apr. 08
Vanmorgen regen, geen weer om de Dom in Firenze te bekijken, de was droogt ook voor geen meter, dus Janke heeft een munt voor de droger gehaald. Ik haalde voor het ontbijt brood, doe maar een hele, is dat een degelijk Italiaans brood, flauw en van een hele kilo voor 2 euro 60, de helft was beter geweest.
Na de lunch met de auto het dorpje maar even in.
Lunch met gekookte eieren, dorp San Piero a Sieve in, gezocht om het kasteel Fortezza Medicea di San Martino dat Mapsource aangaf, maar niet kunnen vinden, stond nergens aangegeven, wel mooi stukje gelopen door het bos, op het eind zagen we door een gesloten hek een paar caravans staan en ik zei dat dat best eens onze camping zou kunnen zijn, daarna gezocht om parkeerplek bij het trein station, op enige loopafstand is die er wel, waar wij stonden om de boel te verkennen zelfs vrij veel, maar dat bleek vlak voor een kerkhof.
( later uitgevonden dat het een verlaten fort was, dat aan het eind van datzelfde pad lag)
Daarna nog een route gereden naar een oase, mooi smal weggetje. De oase was een stuk grond langs een meer, mooi om zomerdag te picknicken. 
Over de grote weg terug, op de terug weg begon het zwaar te regenen, op de camping even het terrein per auto verkend, het is best een grote camping, helemaal boven zagen we het hek waardoor we eerder hadden staan kijken en dachten de camping te zien, dat was dus zo. 
In de caravan Karin opnieuw geprogrammeerd met de routes, campingen en kaarten die we van hier tot thuis nodig hebben.

woensdag 9 april 2008

2008 04 09 20 woensdag, naar Firenze

2008 04 09 20 woensdag, naar Firenze

Vanmorgen, woensdag 9 aprilvanzelf al om half 8 wakker, vlot ingepakt en kwart over 9 reden we. Karin had weer eens een mooie route gemaakt, alles ging goed, ondanks de secundaire en tertiaire wegen in het begin, konden we vlot doorrijden, alleen in Frabrica Di Roma ging de weg wel erg stijl naar boven en moesten we scherp naar rechts een smalle weg nemen, terwijl het daar ook nog erg druk was. In de bocht was het zo stijl dat 1 voorwiel slipte, maar het ging goed. De weg was verboden voor vrachtauto’s met aanhanger, en die hebben we er dan ook niet gezien, wat niet verwonderlijk was, ze konden er ook niet langs. Volgens mij praten ze er nu nog over’’Er was hier een Hollander met een witte auto, met caravan!’’
Op de autoweg moesten we linksaf, maar die weg was afgesloten, dus rechtdoor, Karin op herbereken, en die stuurde ons bij de volgende afrit terug, wat ook klopte met de omleidingsborden, alleen stuurde ze ons veel verder terug dan het punt waar we linksaf hadden gemoeten, bleek hij niet op ‘’tolwegen vermijden’’ te staan. Als we Karin hadden gevolgd waren we op de A1 gekomen en dat wilden we niet. Volgens de omleidingsborden afgeslagen en Karin weer op de oorspronkelijke route gezet. Ze had wel herberekend zonder tolwegen, maar dan moesten we door Firenze en ik had de route zo gemaakt dat Karin niet door Firenze ging, maar de tolweg eromheen nam. Toen we er waren bleek dat een goede keus, zelfs op de tolweg was het erg druk.
Om kwart voor 3 waren we op de camping, mooie plek, bus naar Firenze, informatie folder over Firenze, winkeltje, wasmachines, helaas geen WiFi.


dinsdag 8 april 2008

2008 04 08 19 dinsdag vliegtuigmuseum

2008 04 08 19 dinsdag  vliegtuigmuseum
 Dinsdag 8 april 2008 


Storico dell'Aeronautica Militare N42 05.135 E12 12.799

Vanmorgen bewolkt, maar niet koud, omdat we morgen meer noordelijk gaan besloten om buiten te ontbijten, met een extra trui aan ging dat goed. 
Wat doen we vandaag? 
Janke had wel zin in een rustdag en ik ben even naar de receptie geweest voor informatie en heb ook gemeld dat er 2 vlaggen ondersteboven hingen; 
Ik moest het maar zelf aan haar man vertellen, die had de ladder en was achter op de camping bij het restaurant bezig. 
Ze hadden een hele map met wat er hier te doen is zelfs in het Nederlands, o.a. musea van de Etrusken, kunstenaarsdorp, het kasteel boven Bracciano en een vliegtuig museum. 
Nu ben ik gek op technische musea en het kan Janke minder boeien, dus alleen er na toe. 
Dinsdag 8 april ben ik alleen naar het militaire vliegtuigmuseum geweest. 

Zeer interessant: een Dakota, een Starfighter, het toestel van de gebr. Wright, diverse stermotoren,
Ik heb me uit kunnen leven. 
Verdiept in de werking van de diverse ster motoren, zowel met stilstaande krukas, waarbij de cilinders draaiden samen met de propeller als met de types waarbij de cilinders stil stonden en de krukas de propeller aandrijft.
Diverse kleinere en grotere Italiaanse vliegtuigen, en ook schaalmodellen van de eskaders die grote Atlantische vluchten hebben gemaakt om de wereld te laten zien wat voor macht de Italiaans luchtmacht had.

Ik heb er heerlijk uren rondgekeken.

opengewerkte straalmotor

Heli's o.a. gebruikt voor vervoer van patiënten.

Collectie straaljagers .

Terug regende het, dus gezellig in de caravan. 
Lekker macaroni gegeten, ’s avonds film Harry Potter, de gevangene van Azkaban, 
Best wel mooi. 
Niet te laat naar bed, morgen naar Firenze. 
Niet over de tolweg. 
Er loopt een dubbelbaans route parallel en die lijkt ons veel mooier. 
Karin op:’’tolwegen vermijden’’ en die berekende mooi de route die we wilden rijden. 
Bij Florence de route wel even over de tolweg gelegd; met caravan en al dwars door Florence leek ons geen goed idee.

maandag 7 april 2008

2008 05 07 x18 maandag Rome 2


2008 05 07 x18 maandag Rome 2                 Maandag 7 april 2008.

Vanmorgen wakker geworden door de wekker, vlot gedoucht, [dat kon hier met warm water, hebben we wel anders beleefd]. 
Ontbeten met grotendeels het oneetbare brood van gisteren, lunchpakketten gemaakt. 
Dank zij de goede planning van Janke waren we haast een half uur van te voren klaar, mooi op tijd naar de bushalte, en dat was maar goed ook want de bus vertrok 5 minuten eerder dan dat ons verteld was, hollend hebben we hem gehaald, we waren de enige passagiers en ik zal nooit meer Janke plagen met haar –vroeg-ergens-zijn!

Eerst maar naar St. Paulus-buiten-de-muren, van te voren uitgezocht waar we moesten over- en uitstappen, wat nog niet mee viel omdat de verschillende boeken elkaar tegenspraken, uiteindelijk gaf de laptop met Mapsource uitkomst, de kerk stond niet daar waar hij op de kaart wel stond, maar een eind buiten de kaart. De kerk was mooi en indrukwekkend, maar het meest bijzondere vond ik toch wel dat daar het graf van de apostel Paulus moet zijn, diegene die 14 brieven geschreven heeft die in de Bijbel zijn opgenomen. 

Toren van de St Paulus buiten de muren


Weer ging het licht net uit.

Vanaf de plaats waar je het muntje erin moest gooien.

De top gevel van de eigenlijke kerk.

Paulus voor de kerk

De binnenplaats voor de eigenlijke kerk

Paulus buiten de muren.

Vandaar met de Metro naar het Coloseum, inderdaad een kolosaal ding, eromheen gelopen, hoe hij er van binnen uitzag wisten we al van foto’s dus dat bespaarde 11 euro de man. 



Toen naar het Forum Romanum, maar we stonden voor de uitgang, Ingang gezocht, entree 9+2 euro p.p. vanwege een extra tentoonstelling. 
Nu wist ik dat er vrij weinig te zien was en wat je ziet zegt je pas wat als je er een gids bij hebt, nu dan kun je het ook wel vanuit een gids bekijken. 
Boek over Rome van 12 euro gekocht voor 8 euro. 
Forem wel bekeken vanaf de openbare weg. 

stukje van het Forum Romanum.


Dit was de weg naar een kerk die daar vlak bij staat. [Voor deze kerk was wel een kruisgang met de 14 stadiën, hebben we in Italië nog niet eerder gezien.] 

Van af deze weg naar het Paleis van Victor Immanuel, degene die van Italië 1 staat gemaakt heeft. 
Dit paleis stond gedeeltelijk in de steigers waardoor het aanzien niet bepaald mooier werd. 
Vandaar geen foto's.
Er stond wel een hek omheen, met een poortje met een agent erbij, toen we naar binnen wilden werden we tegengehouden en met een vaag armgebaar naar rechts verwezen, mijn vraag: Why? Werd met hetzelfde armgebaar beantwoord. 
Een vriendelijke Italiaan die daar stond vertelde dat ze niet teveel mensen tegelijk naar binnen wilden hebben en dat we achter in de [korte] rij moesten aansluiten. 
Aha. 
Even later toch naar binnen, een idioot groot bordes met het graf van de onbekende soldaat, niet De onbekende soldaat, maar de onbekende Italiaanse soldaat, zoals keurig op het bordje stond, in Italiaans en Engels. 
Daarna even zoeken, maar we kwamen bij de Trevi fontein, die stond keurig op bordjes aangegeven. Allemensen wat een mensen, je kon er niet eens bij komen. 


Wel ons ijsje genuttigd, 1,60 euro voor 2 bolletjes, je kreeg van de inschepper een briefje, wat je achter in de zaak bij de caissière moest afrekenen. 


Toen naar de Spaanse trappen, die stonden slecht aangegeven, maar we vonden ze vrij vlot. 


Onderaan was het Metro station wat we moesten hebben en we hadden nog een uur, dus wij de trappen op. In het begin viel het nog niet mee tussen alle mensen die erop zaten door te komen maar hogerop ging het vlot, de kerk aan de top werd zwaar ontsierd door een groot ingepakt iets wat er pal voor stond, toen we weer naar beneden wilden voor de Metro, zagen we bovenaan ook het symbool staan, dat bleek een lift, die ons vlak bij het station bracht en we vonden vrij vlot de juiste trein naar het overstap station, al met al meer dan een half uur te vroeg, maar 1 minuut te laat had betekend dat we niet meer met de bus naar de camping hadden gekund, dus dan maar 1 trein eerder, die kwam juist aanrijden, eenmaal binnen bleek die net verder dan Cesano te gaan, daar uitgestapt en gewacht op de trein die een kwartier later kwam en wel naar Bracciano ging, we moesten onderhand weer naar de wc, maar die zijn er niet veel hier, op de ondergrondse stations zagen we ze niet, alle treinen hebben geen wc’s en het overstap station in Cesano had ook niet 1. Pas in Bracciano was er 1 alleen voor heren, de dames zat op slot, maar het was een gewone wc-pot dus Janke daar maar op. 
Toen ik om mij heen keek zag ik tot mijn verbazing nog een water vul station staan; een eventuele stoomtrein kan zo nog van water worden voorzien. 

Van Bracciano naar Viterbo, links de water kraan voor stoomtreinen.

De supermarkt was open, vlees en brood en bier gekocht, -hopelijk is dit brood wel te eten-  en een paar mokken, toen nog 20 minuten wachten op de bus, die ons netjes bij de camping Rome-Flash afzette, lekker gegeten, afgewassen en wel moe. 
Nu zal ik de foto’s inladen en bekijken. 
Morgen een rustige dag, misschien even de burcht van Bracciano bekijken of de overblijfselen van de Etusken.