maandag 13 april 2009

2009 02 13 Dagje Den Haag

2009 02 13 Dagje Den Haag

Janke’s moeder had kortingskaarten gekocht bij Blokker voor de mensen die van Schiphol op de familie reünie kwamen, maar die waren niet gebruikt.
Geldig tot 1 maart, dus of wij ze niet konden gebruiken.
Paar uren gezocht op internet en Den Haag is ver genoeg voor 1 dag en er is daar genoeg te zien dus vrijdag 13 februari naar Den Haag.
De kaart mocht niet voor 9 uur gebruikt worden, maar we zijn niet van die vroege vogels en om 1 minuut over 9 vertrok er een trein uit Heerenveen, een intercity naar den haag, dus dat kwam mooi uit.
Kwart over 7 op en kwart over 8, voorzien van koffie, brood, koeken, plattegrond den haag drinken in maar liefst 2 rugzakken in de auto naar Heerenveen.
Het parkeerterrein, waar we de vorige keren parkeerden, word u volgebouwd met een hoog gebouw, maar even verder was toch een P&R terrein, dus daar maar heen, was wel betaald parkeren, zelfs 6 euro, maar vooruit, we wilden de trein ook niet missen en wie weet waar je elders parkeerplek vind.
Om het terrein op te mogen moest je een betaalpas in de sleuf steken, en mijn ABN/Amro pas werd geaccepteerd.
Auto veilig en op weg naar het perron, hadden we wel een kwartier over, maar ik zou nooit weer wat zeggen oven Janke’s vroeg ergens zijn sinds we daardoor een bus gehaald hebben die we anders zeker gemist zouden hebben.
Het parkeerterrein op de andere kant van het station was gratis, dat begrote mij al, maar er was ook geen plek.
Als we dus al heen er weer hadden gereden was de kans groot dat we alsnog de trein gemist hadden.
Kaart gevalideerd, en de trein in, warm en goed.
Tussen Meppel en Zwolle werd omgeroepen dat deze trein niet verder ging dan Zwolle en dat we daar over moeten stappen.
In Zwolle bleek dat we over Olst en Wijhe moesten, vanwege een ongeluk op het traject Zwolle Amersfoort, kwartier wachten en op de gok in Arnhem uitgestapt omdat we daar over konden stappen op de trein naar Utrecht, die vertrok na 20 minuten, maar bleek wel een rechtstreekse trein naar Den Haag, dus we hoefden niet weer over te stappen.
We waren 1 uur later in Den Haag als gepland, 12.25, omdat we om 8.15 van huis vertrokken was de reistijd dus 4 uur en 10 minuten.
Zo krijg je de mensen nooit uit de auto de trein in.
Ook omdat de trein van Zwolle naar Arnhem erg vol was en dat buiten de spits.
In den haag even op de kaart gekeken en lopende langs de regeringsgebouwen naar Panorama Mesdag, onderwijl bij de VVV nog even een handzamer kaartje van de binnenstad gescoord.
De kassa meneer vroeg uit zich zelf of we een ANWB pasje bij ons hadden, dat leverde 20% korting op,
Toch aardig,
We vonden beide het panorama erg mooi.
Beslist een bezoek waard.
Daarna naar het PTT museum er schuin tegenover, dat heet tegenwoordig museum voor communicatie.
Ik vond het zonde van de 7,50 pp.
Veel voor kinderen, maar erg weinig oude techniek.
En geen technische uitleg.
Wel veel moderne vormen van communicatie, maar dat vond ik niet erg interessant.
We kregen kortingsbonnen om koffie te drinken, maar dan koste 1 kopje nog 1 euro dertig en ik vond het zonde van de tijd.
Toen op weg naar het derde museum: ‘’Escher in het Paleis’’.
Eindje lopen, maar Den Haag is best een mooie stad.
We dachten een korte weg te hebben gevonden, maar die liep dood tegen een school.
De 7 euro 50 in dit Paleis was beter besteed; alle bekende werken van Escher hingen er, en het paleis was ook leuk; het was het paleis waar Emma gewoond heeft, de centrale trap mocht ook alleen door haarzelf en de 2 belangrijkste hofdames gebruikt worden, alle overige bedienden moesten over de bedienden trap, de trap in de hermitage was mooier.
Ook leuk waren de speciale kroonluchters, en boven waren dingen opgezet om de zintuigen op een dwaalspoor te brengen.
We hebben in een kamer gestaan waar je groter dan wel kleiner werd als je van de ene hoek naar de nadere liep.
Je kon mooi de ontwikkeling zien van Escher, van eerst prenten zoals stadsgezichten en landschappen en toen experimenten met voorgrond en achtergrond en meerdere werelden in 1 tekening, en daarna zijn kunststukken met verschillend perspectief en onmogelijke bouwwerken.
En later zijn bijzonder vlakvullingen met cirkel limieten.
Bijzonder knap allemaal.
Om 5 uur sloot het museum en om we waren mooi op tijd om de trein van 6 over half zes te halen, we waren er een kwartier van te voren, en wederom: dat was maar goed ook, de trein werd eivol en wij konden ten minste zitten.
In Amersfoort eruit en een restaurant gezocht, alleen een Burgerking, maar vooruit, de bediende sprak amper Nederlands, we bleken ook Fanta te hebben in plaats van kola en het was ook duurder dan dat op de borden stond, maar dat kwam door de frietsaus die extra betaald moest worden en de grotere kola bleek ook niet dezelfde prijs te hebben, wat ik wel begrepen had.
Tijden de maaitijd stelde Janke voor om de rest in te de trein op te eten dan konden we 1 trein eerder verder, goed idee, ook in deze trein konden we nog een zitplaats vinden en om half negen stonden we in Heerenveen. Auto opgezocht en naar de poort, weer mijn pas erin: melding: ‘’saldo ontoereikend’’ ja dat kon kloppen ik heb geen saldo op mijn chip staan. Janke ook niet.
Wat nu, nergens een telefoonnummer.
Daar sta je dan op een winderig parkeerterrein om half negen ’s avonds.
En risico nemen om vlak achter een andere auto aan te rijden lokte ook niet erg, grote kans dat je de boom op je dak krijgt.
Er moesten meer mensen langs en ik stelde voor de boom met de hand tegen te houden, en dan kon Janke er onderdoor rijden.
Maar de mensen achter ons vertelden dat er een oplaadpunt stond, aan de andere kant van de poort. AHA!
De chip opgeladen en toen kon de 6 euro parkeergeld betaald en wij naar huis.
Daar waren we tegen 9 uur.
Een mooi dagje weg, 40 euro aan entree, 25 euro voor de trein, 13 euro eten en 6 euro parkeren.