vrijdag 2 juli 2010

20100702 vr2jul Van Husem naar huis en slot 17

20100702 vr2jul Van Husem naar huis en slot 17

Het is warm
In Noorwegen was het een stuk kouder.
Om 6 uur zijn we maar opgestaan, we hadden allebei de slaap uit.
Gisteravond genoten van het lekkere en betaalbare Duitse bier, mijn meegenomen voorraad was op.
Rustig ons ochtend ritueel afgewerkt, heerlijke douches, de sproeier niet op schouder hoogte, geen plotselinge koude plons als de tijd om was, voldoende haken om je spullen aan op te hangen zelfs een zeepbakje.
De winkel ging pas om half acht open en we hadden broodjes besteld.
Eerst het oude brood maar opgemaakt en crackers gegeten en om half acht afgerekend en de broodjes gekregen.
Kwart voor acht reden we. Een record!
Toch nog maar even DDD getankt, op het laatste kwart zouden we Drachten niet halen (in Drachten was er nog ¾ van deze DDD over, Maar het prijsverschil is minder groot dan dat het wel geweest is.)
4 jaar terug hadden we het Elbe veer ook genomen en toen moesten we uren wachten, nu konden we gelijk met de eerst boot die net aankwam.
Er varen maar liefst 4 boten op deze veer. En die voeren toen wij daar waren bijna helemaal vol. Op de overkant stond zelf een file.

We vinden allebei die kortere landschappelijke route veel mooier dan dat geraas over de snelweg.
Van Husem over de B5, voor Itzehoe eraf en over de Elbe. Dan over de B 495, 14 km over de A27 en via Jade naar Westerstede waar we de A28 opdraaiden voor de laatste 2 uur naar Drachten.
Kwart over 2 is een mooie tijd om thuis te komen, er lagen stapels post en 337 e-mails moesten bekeken, gewist of beantwoord..

We hebben ongeveer 5000 km gereden. Als je niet van autorijden houdt, maar de auto ziet als noodzakelijk om van A naar B te komen, kun je beter niet naar Noorwegen gaan.
Van de 8 kratten met eten hadden we nog 3 over.
De caravan is leeg en de auto ook, Janke is druk aan het wassen en ik heb alle mails bekeken en zal nu aan het beantwoorden en alle andere post verwerken.


donderdag 1 juli 2010

20100631 30jun en 1 jul naar en door Denemarken 16

20100631 30jun en 1 jul naar en door Denemarken 16
16    30 juni en 1 juli 2010         van Noorwegen naar Denemarken.

Woensdag alles ingeladen, maar helaas regende het (alweer) dus de luifel nat in de zak.
Toen ik Karin aanzette gaf die als aankomsttijd 17.00 uur en de boot vertrok om 17.30 en je moet er een half uur van te voren zijn.
Ai! Geen tijd over, dat is Janke raar ontkomen. Misschien had ik het wat te optimistisch geschat omdat zij altijd veel te vroeg ergens wil wezen, misschien heeft ze te veel op mij vertrouwd? Je weet het niet.
Ik heb stevig aan gereden en we liepen 10 minuten is.
De laatste 50 km was de E8 verbeterd maar er werd tol geheven, niet een automatisch station, maar eentje met een slagboom, en daar moest je 30 kronen betalen in een automaat en we hadden op de camping onze laatste kronen opgemaakt omdat we niet verwachten nog kronen nodig te hebben.
Betalen met PIN-pas of creditkaart stond niet als mogelijkheid. Wat Nu?
Helemaal rechts was de doorgang voor auto pas houders, en daar was alleen maar een verkeerslicht, geen slagboom.
We moesten wel die boot halen en ik weet hoeveel tijd het kost als je er iemand bijhaalt, dus door die autopas doorgang. We werden niet beschoten, ook kwamen er geen paaltjes uit de grond schieten of ijzeren pennen omhoog, we konden gewoon doorrijden.
Dankzij deze verbeterde weg nog 5 minuten ingehaald, maar die verbeteringen hielden op, van dubbel moesten we naar enkelbaans en een enorme file!
Vriezen we dood dan vriezen we dood.
We hielden al rekening met de mogelijkheid om op de kade te overnachten en de volgende boot op1 juli te nemen, maar er kwam beweging in en net voor 5 uur waren we bij de boot.
Paspoortcontrole bij inschepen en 325 euro, dubbel zo duur als heenreis. Ik vraag waarom. Wist ze niet, waarschijnlijk omdat het hoogseizoen begonnen was.
Schrale troost was dat het reserveren nog duurder geweest was.
Zoals ik verwacht had, was de boot niet vol. Maar veel scheelde het niet.
Alle koffie en eten mee en naar het boven dek.
Mooi in de zon Noorwegen zien verdwijnen.






Het begon wel steeds meer te waaien en halverwege stond het schuim op de golven en stoof het water lang het schip.
Omdat de zon wel scheen was ik in staat een regenboog te zien in het stuif water, het kan inderdaad een cirkel worden, nu ontbrak er een stuk vanwege de schaduw van de boot, maar ¾ van de cirkel heb ik toch gezien. Puzzelboekje in de auto laten liggen, net als het foto toestel, maar een blaadje uit het puzzel boekje van Janke gescheurd en die opgelost.
Half tien waren we van boord en om kwart over tien hadden we dezelfde P als 4 jaar terug en daar heerlijk geslapen.

Daarna een mooie rit door Denemarken, over Viborg, Grindsted, Holsted, Bramming, Ribe, stukje kustweg over Ballum, Tonder, en toen de B5 tot Husem.
We staan op de 12 Husemer campingplats voor 23 euro, inclusief douches. Zo goedkoop hebben we nog geen camping gehad. Luifel opgebouwd en toen die droog was weer ingepakt.
Verhaal van Agatha Christie uitgelezen en een wandeling gemaakt over het strand.
Op de receptie gevraagd naar de spreuk:  ''leaver dea as slaef’’ en die konden ze inderdaad, hier vlakbij is een gebied waar die op alle boerderijen vermeld staat.

Morgen via de Elbe veer bij Glucktad naar Drachten, 400 km
Gebeld met het thuisfront omdat zowel Hessel als Levi vandaag jarig zijn
In Nederland is het 3 weken mooi weer geweest en de verwachting is morgen 30 graden. Dat is heftig omschakelen, hoewel het hier is Husem ook al mooi en vrij warm is.