dinsdag 18 februari 2014

2014 02 18 Terugreis en naschrift 8

Dinsdag 18 februari Terugreis en naschrift.
8 Tusan Beach Resort tot Izmir- 71.8 km 1:30:23 en Schiphol – Thuis.

Bus vertrok pas om 11uur30, dus rustig aan. Ik had persoonlijk de morgen liever gebruikt om nog wat te zien, bijvoorbeeld de kerk in Selçuk waar de Apostel Johannis begraven ligt, maar nu hebben we wat zitten puzzelen en van de zon genoten.

Zwembad bij het hotel
Route over de kustweg en binnendoor langs Ataköy
We passeerde een andere bus, die panne had, maar die mensen waren ook nog op tijd op de luchthaven.

Vanwege de frustratie, eerst Inchecken, en dan wat eten: Burger King mooi dicht en in het restaurant daar tegenover moest een lunch 15 euro p.p. kosten. Was niet alleen ons te duur.


We vonden toch een koffie tentje en dat verkocht ook broodjes, dus die gekocht.
Het fouilleren schijnt erg lucratief te zijn; ook hier 2 keer. Flesje water nog snel leeggedronken, want, ook al is het nog dicht, het mag mee het vliegtuig in.
Eenzelfde vliegtuig als de heenreis van Freebird en weer rij 13 omdat je dan meer beenruimte hebt.
In Amsterdam wachten op de koffers en weer paspoortcontrole omdat ze bang zijn dat er onderweg mensen instappen.
Janke wilde een flesje water voor onderweg in de trein, moest 2euro50 kosten, zoeken om de Albert Heijn, maar dreigen onze trein te missen toch maar water bij een ander kraampje voor 2euro 25 en snel naar het perron. Ik moest nog een keer naar boven omdat de incheckpalen beneden niet functioneerden, maar toen konden we toch een kwartier wachten op de trein die ons in 2 uren naar Heerenveen bracht, daar weer een kwartier wachten op de bus zodat we dreigden onze aansluiting te missen en dat betekende lopen vanaf het centrum naar de Ropta dus bij instappen vragen en het bleek dezelfde bus te zijn; hij veranderde op de bushalte van nummer en zo konden we bij het sportcentrum uitstappen en de laatste 200 meter naar huis lopen, wat geen straf was.
Voor dik € 25 p.p van Schiphol naar huis met slechts 1 keer overstappen en in nog geen 3 uren.

Hoe kun je voor 150 euro, een week naar Turkije?
De prijs waarmee geadverteerd wordt is €129, maar omdat we deze week wilden € 20 toeslag.
Optioneel, maar eigenlijk verplicht is het excursie pakket voor alle lunches en diners en de bus en entree naar Troje, Didyma en de andere. Dit pakket was € 230 p.p. daarmee kan volgens mij de bus wel betaald worden en de entrees ook. (40 personen in een bus)
Bij het eten moest betaald worden voor het drinken. Wij namen water en koffie maar veel mensen ook wijn of bier, ik schat toch dat dat gemiddeld 7€50 p.p. opleverde en daar kan de lunch van betaald worden.
Drinken bij diner meestal meer dan € 15 en dat dekt ook aardig de kosten van de maaltijd.
Zulke exquise maaltijden kregen we nu ook weer niet, hoewel het goed en voldoende was.
Dan nog wat er 's avonds gedronken werd en de fooien voor de koffers en kamermeisjes dan hadden die ook een inkomen.
De gids vertelde dat hij en de chauffeur in het voorseizoen niet betaald kregen. In de papieren staat ook dat het richtbedrag voor fooi aan chauffeur en gids 1 en 2 € per dag is.
Beetje rekenen is dan ca. €250 tot € 300 voor de chauffeur en € 400 tot € 700 voor de gids in 1 week.
Hij had na onze groep een paar dagen vrij en dan had hij weer een andere groep.
Als hij dan in het hoogseizoen ook nog salaris krijgt kan hij de winter wel doorkomen aangezien de salarissen daar minder dan de helft zijn van hier.
De hoge korting wordt gegeven om het seizoen te verlengen. Als ze de inkomsten van ons niet hebben, hebben ze niets, dus zullen de vaste kosten niet gerekend te worden.
Ook zal er provisie gegeven worden van de winkels die we bezocht hebben.
Ik betaalde €150 voor de reis, € 230 extra voor het excursie/eten pakket en ongeveer € 120 aan visum, drinken, souvenirs en fooien. Totaal € 500, voor ons samen € 1000,-
Als je bij het eten geen water maar wijn gaat drinken kan dit nog wat duurder worden en je kunt natuurlijk zoveel fooi geven als je wilt.
De prijsvechter Freebird zal wel betaald moeten worden maar het vliegtuig zat helemaal vol.
Ik denk dat daar het meeste geld van die €129 heen gaat en dat de hotels het moeten hebben van die 20 euro en reclame zodat de mensen in het duurdere hoogseizoen weer komen.
4 bussen met 40 man elk en dan €1 per koffer is toch een redelijke instrooier voor het personeel dat anders werkeloos thuis zit, plus 2 euro per dag voor het kamermeisje als richtsnoer voor fooi. Ik heb ook nooit gezien dat onze gids geld betaalde aan de gelegenheden waar we lunchten, wel dat ze erg vlot waren met het aanbieden van drinken.

Het is zeker een aanrader. Je krijgt wat beloofd is, en alles was dik voor elkaar.


maandag 17 februari 2014

2014 02 17 Maandag Efeze slot 7

2014 02 17 Maandag  Efeze slot 7
Maandag 17 februari 2014. 7 Sealight Resort Hotel tot Sealight Resort Hotel 54.7 km 1:24:
Vandaag het programma van gister, nl. Efeze. We waren er al om half tien.
Rondleiding door onze eigen gids. Groot theater, bibliotheek van Celsus, en op het eind het odeon.
Dat grote theater moet de plaats geweest zijn waar Dimetrus de zilversmid de menigte opjutte zodat ze 2 uren lang riepen: ''groot is Artemis der Efeziers''. Hij zag zijn handel verloren gaan omdat Paulus een ander God predikte.

Gister waren we bij de ruïne van deze tempel geweest, de Romeinse naam van de godheid was ''Diane''.
Wederom veel oude stenen, 2 hoofdstraten speciaal voor de toeristen verfraaid met fronten van vroegertje mooie gebouwen.
De Oostenrijkers zijn ijverig bezig geweest en hebben geprobeerd een beeld te schepen wan wat de gebouwen ooit voor stelden.
De bekendste is de Bibliotheek van Celsus/Celcus Kütüphanesi
De beroemde eerste richtingwijzer om de weg naar het bordeel aan te geven was wegens restauratie activiteiten niet te bezichtigen.
Het gezellig samen poepen was wel duidelijk en met levende muziek moet dat erg gezellig geweest zijn.

We zijn nog naar de Maria basiliek/Meryem Ana Kilisesi, gelopen waar de Paus ook is geweest en hij was veel groter dan ik dacht. In deze basiliek is het concilie van Efeze gehouden waar gesproken is over de menselijke dan wel Goddelijke natuur van Jezus.


De woning waar Maria, samen met Johannes, gewoond heeft was veel te ver om te lopen en lag ook buiten het terrein van de opgravingen.
Toen we het terrein afreden kwamen we nog langs de grot van de 7 slapers: 7 herders die op de vlucht vanwege de christenvervolging in een grot in slaap vielen en pas een paar honderd jaar later wakker werden toen het christendom algemeen geaccepteerd werd.
Als verrassing een bezoek aan een winkel waar ze Turks fruit verkochten en nog veel meer.


Daar wat olijfolie gekocht en wat nootjes. Gelukkig konden we pinnen, we zijn door ons geld heen.
Daarna gestopt bij een PIN automaat, maar die gaf geen euro’s, die ernaast wel.


Daarna Lunchen, weer een massaal ding met het gebruikelijke buffet dus eerst salade, dan pasta of rijst met iets wat op groente lijkt en dan nog toetje.
Als laatste nog een bezoek de Seltsjoekse Isabey-moskee.. Volgens onze gids was Allah dezelfde God als die van de christenen en was de Islam een tolerante godsdienst die alle andere geloven in hun waarde liet en binnen het Ottomaanse en Turkse rijk was nooit de islam als verplichte godsdienst opgelegd. ({Ze hadden wel andere redenen om mensen uit te moorden})
De moskee is gebouwd op een plek waar daarvoor een paleis stond; er stond een hergebruikte Korinthische pilaar.
De pilaren buiten waren gestolen van de Johannes basiliek die veel eerder gebouwd was en ook in een puinhoop veranderd, maar daar ligt wel de Apostel Johannes begraven. Jammer dat die kerk niet op het programma stond.
 
kerk Apostel Johannes boven binnenplaats moskee
Om 4 uur terug in het hotel, en nu hebben we rust tot morgen half twaalf, dan vertrekt de bus naar het vliegveld bij Izmir.
In de lobby weer levende muziek en geen wandcontactdozen. Mijn oude laptop heeft een accu die het nog geen 5 minuten volhoudt dus dat word moeilijk. Paar anderen gevraagd en de verbinding is zeer slecht. De smartphone wil ook niet Appen. Googelen wordt niets. Dan maar de gok nemen door de jassen aan te doen en nergens over praten.
(later thuis uitgezocht en persoonlijke spullen zijn vrij.)

zondag 16 februari 2014

2014 02 16. Zondag Kusadasi – Sirince – Selcuk 6

2014 02 16. Zondag Kusadasi – Sirince – Selcuk 6
Zondag 16 februari 2014. Kusadasi – Sirince – Selcuk –sieraden en leer winkel. Kusadasi.
6 Tusan Beach Resort tot Sealight Resort Hotel 63.9 km
Volgens plan naar Selçuk vertrokken. Dwars door Selçuk door naar het schattige dorpje Sirince.
Van oorsprong was dit een Grieks dorpje, tijdens de gedwongen bevolkingsuitwisseling tussen Griekenland en Turkije van 1923 moesten alle Grieken vertrekken en werd het dorpje overgenomen door de Turken.
Vanuit de Johannes de Doper kerk naar buiten

oude en gerestaureerde muurschildering
Heel steile straatjes en bovenin een oude kerk gewijd aan de Johannes de doper. Wat omgedwaald door het stadje, allerlei winkeltjes die ons spullen willen verkopen die we niet willen hebben zoals olijfoliezeep, sieraden, sokjes, kruiden en verschrikkelijk veel soorten wijn. Tot slot nog een museumpje met spulletjes uit de Griekse en Ottomaanse tijd in Cyrillisch en Arabisch schrift gevestigd in de voormalige school.
We waren er vrij vroeg en volgens onze gids was dat maar goed ook, 's middags werd het dorp overspoeld door dagjesmensen.

overgebleven Grieks restaurantje

Toeristische winkeltjes

Spectaculair leidingwerk, 
11 uur weer in de bus en naar een sieraden verkoop. Hele mooie glimmertjes en verkopers die hun uiterste best deden, maar ik ga niet 150 euro uitgeven voor het goedkoopste horloge en diegene die ik wel aardig vond was meer dan 1000 euro. De prijs van de sieraden begon daarmee.
Janke kon haar witgouden halsketting inruilen tegen een mooiere, maar moest evengoed een vermogen bij betalen en zo veel mooier was ie nou ook weer niet.
In de souvenirs winkel nog een boek gescoord over Efeze, in het Nederlands voor € 5. (Later kreeg een reisgenoot eenzelfde boek voor € 2)
Verderop in de winkel nog wel wat goedkopere spullen gezien, maar je kon er meestal niets mee of het was ons te duur. Ondanks hun verhaal van extra korting en BTW die we niet hoeven te betalen.
Weer lunch in een massale eetzaal, we werden bediend dit keer en hadden de keus tussen kip en vis na de verplichte tomatensoep. Normale prijs voor water en koffie: € 5,50
Een ingelaste stop bij de plek waar het wereldwonder van de Tempel van Diana / Artemis gestaan heeft. Er was weer 1 zielige pilaar terug gezet.
Hier stond het wereldwonder, op de achtergrond de kerk waar de apostel Johannes begraven is.
Al het mooie materiaal is hergebruikt. Volgens de gids ook in de AYA Sofia moskee van Istanboel.
Toen naar de leder winkel. We kregen gratis drinken, niet de gebruikelijke thee, maar Raki en wijn. Toen werd er een complete modeshow opgevoerd.
We waren niet van plan iets te gaan kopen, maar bezweken wel voor de gehaaide verkopers en de toch wel hele mooie jassen die ze verkochten. Reisgenoten gevraagd om hun eerlijke oordeel en een mooie rode jas voor Janke en een vlotte jas en voor mij een van heel mooi zacht lamsleer.
Voor mijn doen stevig onderhandeld en beide jassen voor een mooie prijs gekregen, 50 euro contant en de rest via de pin. Ze wilden wel onze gegevens voor de btw verklaring en we kregen een briefje wat we bij de douane moeten laten stempelen.
Ik vertrouw het niks niet; Ik weet dat je geen BTW hoeft af te dragen als je spullen uitvoert, maar die BTW moet je afdragen in het land waar je de spullen invoert. Ik ben bang dat we alsnog heel veel geld moeten betalen als we dat bewijs in Nederland laten afstempelen. Maar dit bedacht ik pas na de koop.
Onze kamer.

Dit Sealight Resort Hotel in Kusadasi heeft geen WiFi op de kamers, alleen in de lobby, maar daar is ook levende muziek en de test met de smartphone mislukte en ze komen meteen bij je om te vragen of je iets wilt drinken.
Misschien is het morgenavond rustiger, dan maar even googelen hoe het zit met de belastingvrije invoer.

zaterdag 15 februari 2014

2014 02 15 Zaterdag van Ayvalik tot Kusadasi 5

2014 02 15  Zaterdag van Ayvalik tot  Kusadasi 5
Zaterdag 15 februari 2014. 5 Ayvalik tot 1 Kusadasi 249 km 3:28:53
Van Hotel Berk in Ayvalik via Pergamon/Bergama naar hotel Tusan in Kusadasi.
Vandaag Pergamon. Dat ligt bij het tegenwoordige Bergama. Ook 1 van de 7 gemeentes die genoemd worden in Openbaringen 2.
Bij het uitchecken gemeld dat we 2 keer geen wek-telefoontje gekregen hebben. Hij tikte wat in en liep naar de computer om ons een uitdraai te laten zien dat we wel gewekt waren. Ik zei:''It dit not work!'' Hij kon er duidelijk niets mee.
Deze keer met een kabellift omhoog en net als in Troje, rondleiding door onze eigen gids.


Wederom veel oude stenen, Als je wilt weten hoe het er uit zag moet je naar het Pergamon museum in Berlijn, daar hebben ze het een en ander heen gesleept.
We zijn zeker van plan daar tijdens onze volgende vakantie heen te gaan.
Nu resten van de bibliotheek, na die van Alexandrië de grootste in klein Azië.
Ook het steilste theater.


Om bij Cleopatra in het gevlei te komen is deze bibliotheek geplunderd om die van Alexandrië te verrijken. (Die heeft daardoor wel langer gebrand)
Resten van een tempel van Apollo, Koninklijke paleis en van de muren.

Het is een rijke stad geweest.
Onderweg zagen we wel anders:
Toen Lunch.
Weer zo’n massaal buffet restaurant waar haast 1000 mensen tegelijk kunnen eten.
Die van donderdag had 10 personen aan een tafel, 10 tafels naast elkaar en aan weerszijden van het buffet 5 rijen in de lengte.
Deze was iets kleiner. Water is meestal 1 lire, koffie kost meestal 5 lira Samen kom je dan op 12 lira = 4 euro. 50ct fooi.
Daarna een bezoek aan een tapijt knoperij.
Leuke uitleg over de speciale dubbele knoop die alleen in Turkije gebruikt wordt. En Janke heeft ook even geknoopt.

Ook het winnen van zijde en hoe sterk of dit wel is.


Daarna een demonstratie van hun mooie tapijten en heftige pogingen om ons toch vooral 1 te verkopen. We hebben weerstand kunnen bieden, hoewel een hang tapijt voor achter de kapstok toch wel mooi was maar voor 850 euro kun je ook een hoop andere leuke dingen doen en een kleedje voor op het kastje in de hal vonden we niet erg mooi en ook niet erg geschikt en dan is het ook te duur. Ik had gedreigd een kleedje mee te nemen voor Willeke en die vertelde dat ze er toch zeker 5 minuten warmte van zou hebben.
Best nog een eind rijden naar Kusadasie, halverwege een zeer welkome plas pauze. Ik was gelukkig niet de enige.
We zitten nu in Hotel Tusan Beach Resort D-515 , ten noorden van Kusadasie 6 etages, een immense eetzaal en een zeer luxe kamer. Wel Tv, geen WiFi.

Uitzicht vanaf het balkon van onze kamer.
Morgen 8.45 vertrek naar Selcuk.


vrijdag 14 februari 2014

2014 02 14 vrijdag Troje 4

2014 02 14 vrijdag Troje 4
Vrijdag 14 februari 4 Ayvalik tot Ayvalik Troje 303 km 5:36:38
Vandaag het vrijwillige uitstapje naar Troje.



Janke had de wekker van haar telefoon gezet omdat ze bang was anders niet genoeg tijd te hebben om haar haar te wassen, maar we werden helemaal niet gewekt. Gelukkig waren de anderen wel gewekt, anders waren we zeker te laat vertrokken.
Nu reden we om 8.15. Afwisselende route, soms gewoon slecht, hele stukken keurig 4baans zonder dat het druk was en ook een stuk normale tweebaansweg. De meest rechtse rijstrook wordt ook gebruikt om even op te parkeren en we zagen een ezelskar, die rijden hier dus nog.



Onderweg vertelde de gids ons het verhaal van de oorlog om Troje, over Helene die verlieft werd op de verkeerde man, de niet uitgenodigde godin die de twistappel in de feestzaal gooide en op het laatst de list met het paard.
Moraal: blijf van andermans vrouw af, bespaart veel ellende.
Bij de opgravingen hebben ze hun best gedaan om met panelen aanschouwelijk te maken waar de fundamenten en stukken muur voor dienden, wat de chaos aanmerkelijk minder groot maakte.




De stad is 9 maal verwoest en weer opgebouwd, wat van de opgravingen een onmogelijke puzzel maakt en de eerste opgravingen waren niet door een archeoloog, maar door een schatzoeker Schliemann, die uit was op de schat van Schat van Priamu.
Later is die wel gevonden en eerst naar Griekenland gesmokkeld, later naar Berlijn waar die in WO2 gedeeltelijk meegenomen is door de russen en nu ligt overal wat en is een gedeelte zoek.
We zagen tichelstenen, dezelfde die de Israëlieten moesten bakken in Egypte.



Het seizoen was nog niet begonnen, toch stonden er 9 bussen op het parkeerterrein. En geen particuliere auto's

We konden het schiereiland Gallipoli zien liggen en ook het monument dat daar geplaatst is om de gevallenen van WO1 te gedenken; er is daar hevig gevochten, de Britten dachten met een paar kruisers het eiland te kunnen veroveren , maar de turken, onder leiding van Atatürk verdedigden het eiland met succes.
Uitzicht over de velden naar Gallopoli, als je vergroot kun je het monument zien, het staat in het midden.
Daarna lunch, dit keer werden we bediend en we hadden keus tussen vis, kip of gehaktballetjes. Janke koos voor de vis, maar omdat de gids er nogal hoog van op gaf, koos ik voor de kip. Geen spijt: de vis werd in zijn geheel geserveerd en zat vol graten.
Op de terug weg weer een stop voor koffie en plassen en mooi op tijd terug bij Hotel Berk. Net als gister strandwandeling gemaakt en toen even zitten puzzelen en lekker gegeten.
Inkopen hadden we gister al gedaan Ik heb Janke geholpen de laatste wijn op te maken; als de kurk erin zit is het lastig afsluiten. En morgen vertrekken we weer naar een ander hotel.
Hotel Berk in Ayvalik.

donderdag 13 februari 2014

2014 02 13 Donderdag İzmir,uitkijkpunt Ayvalik 3

2014 02 13 İzmir,uitkijkpunt Ayvalik 3
Donderdag 13 februari 2014 İzmir, uitkijkpunt en volgende hotel. WiFi 1A2B3C4D5E
3 Hotel Adakule in Kusadasi tot Büyük Berk Otel in Ayvalik 246 km 3:29:39

Behalve de nachtelijke plaspartijen, geslapen tot het wek-telefoontje om 6.30 uur.
Ontbijt buffet, zonder scrambled eggs en vleeswaren.
8 uur in de bus nummer 141, koffers er deze keer zelf heenbrengen (scheelt weer 2 euro) en op naar İzmir/ Smyrna. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie İzmir. In 2003 had İzmir ongeveer 2.480.000 inwoners. Hiermee is het de op twee na grootste stad van Turkije.
Rond 10 uur waren we daar en we moesten over de promenade, die was smal. Net breed genoeg voor 2 auto's wat nodig was omdat het geen eenrichtingsverkeer is.
Natuurlijk langs de beroemde klok Saat kulesi..
Jammer van de meerdere dubbel geparkeerde auto's, nu duurde het wel even voordat de tegenliggers achteruit gingen en 3 dubbel geparkeerde verwijderd waren.
Lopend naar een restaurant en daar nam onze gids zitting, zodat we hem in noodgevallen konden bereiken.
Onderhand regende het, dus eerst maar koffie; 2 cappuccino met een mini broodje.
Lekker.
Ik bekeek de rekening in Lires en schatte het bedrag op globaal 5 euro, Janke keek iets beter en schatte 6 a 7 euro. Toen ik betaalde was het € 9,40. € 10 gegeven, wat moet je met Lire munten.
In een druilerige regen Izmir in, Hebben we in Istanboel ervaring mee opgedaan, maar hier ging het beter.
De Agora werd aangegeven en bleek een straatje met kleine winkeltjes met sieraden en boeken.
Pinnen gaat hier per bank, want waarom staan er 6 op een rij?


Lichte motorfietsen die je bij ons niet ziet

Nog gevraagd om Sudoku, maar zonder resultaat, beetje omgelopen, nog een park gevonden Montrö kapısı



en ook een kleding winkel waar Janke een mooi overhemd zag. Naar binnen, wat met handen en voeten duidelijk maken wat we wilden en ook nog gepast. Tl 81, geen geld.
Vonden het restaurant vlot terug en in ganzenmars terug naar de bus. Diezelfde smalle boulevard verder af. Nog wat drukke straten, later grotere wegen en toen de vierbaansweg naar Ayvala, die ook gebruikt wordt om even te parkeren en de huizen stonden soms direct aan de weg. Onze chauffeur reed meestal op de linker of tweede baan als er 3 stroken waren, we werden dan ook regelmatig rechts ingehaald.
Als extra, bij Ayvala, een uitzichtpunt Şeytan Sofrası, waar ook een voetafdruk van de duivel staat, de andere staat op Lesbos, dat ligt hier pal tegenover.




Door naar hotel Berk. Kleinere kamer dan in Kusadasi, geen bankje en geen ligbad, maar wel iets beter internet. Mail en nieuws gelezen.
Nog even gelopen langs het strand en bier gekocht en een flesje wijn. Gevraagd naar Sudoku, wel gevonden, maar de voorgedrukte prijs van € 2,70 werd via de lire koers € 4,70 . Dan maar niet.
Al jaren sleep ik een opener/doppenwipper mee in mijn toilettas, (nooit gebruikt) maar nu ik hem deze vakantie nodig had kon ik hem niet vinden.
In een winkeltje zag ik er 1 liggen bij de kassa en vroeg of ik hem kon kopen, kon niet, Hij even zoeken en ik kreeg er 1 die hij nog had liggen, toch maar € 1 gegeven.
Later op de kamer veel werk gehad om de kurk met een tandenborstel in de fles te krijgen om de wijn eruit te kunnen krijgen; het bleek geen schroefdop, maar een kurk.
Lekker blog bijwerken en morgen vroeg om 8.15 uur vertrek naar Troje.

woensdag 12 februari 2014

2014 02 12 Woensdag Priëne – Milete – Didyma 2

2014 02 12 Woensdag Priëne  – Milete –  Didyma 2
Woensdag 12 februari 2014 dag 2 Hotel Adakule tot Hotel Adakule 158 km 3:27:23
Planning was Didyma – Milete – Priëne, de werkelijke reis verliep in omgekeerde volgorde.


Om Half 8 gewekt, lekker ontbijt buffet en 9 uur onderweg naar Priëne (tegenwoordig Samsun Kale), Toen naar Milete.
Priene lag boven op een heuvel


Miletus, groter theater, Karavanserai en gerestaureerde moskee. Ze kunnen nog wel even graven daar.


Bordje erbij op. dan weet je waar je geweest bent.

De Marktpoort is in het Pergamon museum in Berlijn. Antieke stad die halverwege een berg lag, tempel van Athene en een theater.
Halverwege een schildpad.


Door naar Didem/ Didyma, daar eindelijk lunch, het was half 3. Weer buffet, 2 water en 1 Turkse koffie waren €4. Daar tegenover het orakel van Apollo, was meer van over dan dat van Delphi.



Volgens de gids was het even beroemd als dat van Delphi, maar ik had er nog nooit van gehoord.
We hadden voor € 230 pp een extra pakket genomen voor 2 extra excursies, alle diners en lunches en alle entrees.
Volgens de gids was het kraanwater niet goed te drinken, we konden beter bij hem flesjes water kopen. Als we € 5 p.p. betaalden mocht we zoveel flesjes nemen als we wilden.
Half 7 terug bij hotel Alkoclar en diner in de vorm van een buffet.
Pilsje en water erbij en later bier en wijn gekocht om vanavond op de kamer op te drinken.
Morgen om 8 uur vertrek, half 7 wektime en dan komen we niet in dit hotel terug. We komen wel terug in Kusadasi, maar dan hebben we een ander hotel. Meteen maar alle drank afgerekend, 92 TL =  dik € 30. Niet gek voor 7 consumpties. Ze moeten toch ergens aan verdienen.
We lagen al om 9 uur in bed, een record!

dinsdag 11 februari 2014

2014 02 11 €129 heenreis naar Izmir 1

Turkije 2014 Aanloop en 1ste dag dinsdag 11 februari 2014
20140211 €129 heenreis naar Izmir 1
Aanbieding bij het schooljournaal januari: voor 129 euro een 8 daagse reis naar Turkije.
Als bijzondere dank voor lidmaatschap van het CNV Onderwijs.
Kan nooit veel zijn, maar we vallen ons er ook geen buil aan.
Agenda erbij en in februari nog een gaatje tussen het einde van de aanbieding en het bevallen van de diverse (schoon)dochters.
Toeslag van 20 euro voor deze week, maar alla. Boeken!
Aardig mevrouw en alles in de kortste keren rond.
Al nog even gezocht op internet naar gruwel verhalen voor deze aan bieding, viel erg mee, wel waarschuwingen tegen opdringerige verkoop demonstraties en aanbieding van goedkope sieraden, die later veel minder goedkoop bleken te zijn, maar dat was het ook. Geen verhalen over lopende naar huis of overnachten in een portiek, nee alles toch in orde.
€159 pp = €318 voor ons samen voor een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar Izmir, alle dagen een touringcar met Nederlandstalige gids en 6 overnachtingen in een 4 sterren hotel. Kan nooit, dus proberen. (op laatste blad berekening hoe het wel kan)
Vertrek dinsdag 11 februari, vliegen om 18.30, dus 16.30 op Schiphol en met 1 uur speling de 13.30 trein uit Heerenveen.
Konden we van te voren nog thuis even warm eten.
Voor het eerst over Almere. We zagen grote kudden herten en paarden.
We waren inderdaad 3 uren van tevoren op Schiphol, balie nog niet open, dacht ik, maar hij was wel open en er stond al een rij voor. Aansluiten, inchecken en koffers afgeven. Daarna op zoek naar koffie.


(dat ging 2 jaar geleden op Istanboel airport gigantisch fout en dat heeft veel geld gekost door een weigerachtige official die liever 500 euro extra liet betalen dan zijn best te doen om ons nog met de geboekte vlucht mee te krijgen.
Nu liep alles op rolletjes en voordat de gate open ging stond ook daar al een rij.
Uiteraard weer gefouilleerd, en voor het instappen bedacht ik dat van te voren even plassen vast wel een goed idee is, maar toen ik terug kwam moest ik weer door de scan; riem uit de broek, fouilleren enz.

Enige vertraging bij vertrek, halverwege melde de gezagvoerder dat hij zo hard mogelijk vloog om die verloren tijd in te halen.
Goedkope vlucht, dat bleek toen er geen koptelefoons werden uitgedeeld, dus geen muziek, wel beeldschermpjes, maar die gingen weer dicht en je moest betalen voor je maaltijd. Slecht vliegtuig eten, broodjes waren op, warme hap met drinken: € 10,50. Wel gratis koffie. (slootwater)

Dat rode rechts is mijn telefoonhoes.

Landing Izmir
Op Izmir Airport eerst voor € 15 pp een visum, weer door de paspoort controle, net alsof er tijdens de vlucht mensen zijn ingestapt.
 Izmir- tot 1 Hotel Adakule 79.3 km 1:10:54
Man met bordje met bekend logo van de organisatie waar we geboekt hadden en meerdere bussen om iedereen te vervoeren naar een hotel, 80 km verderop. Wij kwamen terecht in hotel Alkoclar Adakule in Kusadasi, maar toen was het onderhand 1 uur = 2 uur Turkse tijd. Bar was open, wijntje en biertje bestelt, even later besloten het op de kamer op te drinken.