woensdag 31 mei 2017

2017 05 31 19 Woensdag 31 mei Chambord.


2017 05 31 19 Woensdag 31 mei Chambord.

We staan op deze camping om een bezoek te brengen aan Chambord, het grootste kasteel.
Omdat de receptie meldde dat het altijd erd druk is, de wekker op 7 uur zodat we half negen op de fiets zaten en om 9 uur bij Chambord waren. Het is 10 km fietsen over een redelijke fietsroute.
Deze route ging eerst over een puinweg langs de Loire, in Saint-Dyé-Sur-Loire linksaf over de D112a, om-weggetje door het bos en zo kwamen we op de imposante toegangsweg naar het kasteel.= Route de Saint-Dye (D 112a)



Ze waren bezig met het opbouwen van iets en er stond een collectie antieke fietsen. Om het kasteel heen gefietst om de ingang te vinden, de ticket office werd wel aangegeven, maar we hadden al kaartjes; met korting gekocht in Luynes.

Bij de enige open deur stond een zwarte man, die vriendelijk bevestigde dat dit de ingang was en dat we de fietsen een eindje verder tegenover een poort konden plaatsen.
Stukje brood mee en het kasteel in. Van buiten is het indrukwekkender dan van binnen, niettemin weer mooi aangekleed in de stijl van de vroegere bewoners.
Alles bekeken,



Er was een historische rondleiding verkrijgbaar, tegen meerprijs, op een I-pad, maar alleen in het Frans. Wij behielpen ons met een Nederlandse talige folder met summiere beschrijvingen.
Alle informatie in de diverse kamers was in het Frans, met soms een Engelse, Duitse en Italiaanse vertaling in een kleinere letter.
Tegen 12en hadden we alles wel gehad, nog een cappuccino genuttigd, met 2 bananen voor 7 euro en toen de fietstocht terug over een mooie fietsroute die ik van te voren had uit geklikt.
Een kaartje dat we kregen op de receptie gaf nagenoeg dezelfde route, maar het duurde even voordat we vanaf Chambord op de D33 zaten omdat de Rue de la Grange Aux Dimes niet te vinden was en de Avenue Du Roi niet werd aangegeven. Noch op de Montana, noch op de Google kaart van de telefoon.
D33 is een lange rechte weg, door bos en moerassen, in Thoury op de Montana rechtdoor en na ca 800 meter links af, mooi gravelpaadje met kuilen. Daar stond ook een fietsroutebordje. Kaartje van de camping erbij en de groene route had een nummer en dat nummer was 11 en dat stond ook op dat bordje. Dus 11 volgen.
Ging prima, totdat we weer Thoury in reden, weer kijken en de Google kaart van de telefoon erbij en de conclusie was dat we de route verkeerd om aan het fietsen waren. Hele stuk terug, weer over dat slechte gravel paadje en toen de route verder volgens de bordjes gereden, prachtige route en ideaal fietsweer.
Laatste stuk weer langs de Loire en dankzij de Montana de camping weer gevonden.
Toen Janke met het avond eten bezig ging ontdekte ze dat er alleen nog maar rode kool was, en dat hadden we gister net gegeten.
Ze wilde wel even kijken of het restaurant wat was, maar kwam met een blik boontjes uit de kampwinkel terug,


dinsdag 30 mei 2017

2017 05 30 18 Dinsdag 30 mei Van Luynes naar Saint-Dyé-Sur-Loire

2017 05 30 18 Dinsdag 30 mei Van Luynes naar Muides-Sur-Loire 
30 av a Les Granges tot 5 a Château Des Marais 87.1 km 1:29:11 66° waar 2

Omdat Chambord vrij ver van Luynes af ligt besloten om niet heen en weer te rijden, maar een extra camping te nemen dicht bij Chambord.
CNE vond er 3, ik heb die gene uitgekozen die dicht bij de route naar Tours ligt en dicht bij Chambord. met 2 andere als reserve.
Op de vorige camping Les Granges gevraagd of ze willen bellen of ze open zijn en of er plaats is, kostte de nodige moeite omdat ze amper Engels spreken en ik nog minder Frans, maar ze waren open en er was plaats.
Met een verwachte reis tijd van 1,5 uur niet veel haast gemaakt, en ook de luifel niet alvast de vorige avond opgepakt.
Na het ontbijt hadden we een half uur werk.
Toen afgerekend voor 12 nachten en om half 12 waren we op camping Château Des Marais.

Er waren 3 recepties, we hadden eerst een verkeerde; van iets van een reisorganisatie, wel een perfecte planning; de receptie was tussen de middag van half 1 tot 2 gesloten.
Meteen voor 2 nachten betaald en ook gevraagd wat de beste tijd was om Chambord te bezoeken 's morgens of 's middags: maakte niet uit, was altijd druk, maar 's morgens waarschijnlijk iets beter.
Half uurtje werk, toen stond alles.

Vanmorgen wel lunchpakket gemaakt, voor de caravan opgegeten.
Ik was met een fietstochtje aan het plannen geweest, maar de route de velo liep naar de brug bij Blois en dat was heen en terug 80 km en daarom geen optie, de andere kant uit kon ik geen fatsoenlijk fietspad vinden daarom maar even Muides-Sur-Loire doorgelopen, kerk Presbytère de Muides sur Loire was dicht, er was een ook een camping aan het water, Camping Municipal Bellevue, waarschijnlijk veel goedkoper als waar we nu staan, maar CNE gaf hem niet en we gaan niet  verkassen.
Schrale troost is dat we korting kregen vanwege de ACSI camping kaart, 20 ipv 22 € per nacht. Maar dan heb je ook een bril op de wc, en wc papier, en een mooie plek onder bomen, terwijl die municipal een hete vlakte was.
Ook is er een kampwinkel, een zwembad en een restaurant dat open is.
Rest van de middag spideren en blog bijwerken.

maandag 29 mei 2017

2017 05 29 17 Maandag 29 mei rustdag.

2017 05 29 17 Maandag 29 mei rustdag.
Bijkomen van de inspanningen van zondag, foto's van de smartphone naar de laptop gekregen.
Maar vraag niet hoe. Alle pogingen om ze uit de nieuwe smartphone van Janke naar haar computer te kopieerden werkten niet, naar mijn laptopje wilde ook niet. Op het laatst via de oude Amilo het DCIM bestand van Jankes smartphone kunnen kopiëren en dat op een USB stick en toen eindelijk op Jankes laptop, alle andere pogingen faalden of er werd begonnen met 2000 bestanden te laden.
Wel nog even naar de SuperU gefietst voor de broodnodige beweging.
Onderweg nog even de plaatselijke kerk Église Sainte-Geneviève bekeken, gewijd aan een heilige die wij niet kennen.
Camping Le Clos alvast betaald: € 20.
Bezig met de planning voor Chambord en een geheugen kaart die niet wil werken.
Vanaf hier naar Chambord is dik 80 km. het ligt op de vervolg route naar Reims.
Daarom besloten om een extra camping te nemen tussen Chambord en de route in.
Extra opbouwen is sneller dan 160 km rijden.

Route rechtstreeks naar Reims:
4 av  Les Granges tot 7 b deze Municipal Val de Vesle 421 km 5:51:05
ver genoeg en ook nog over de Périphérique  van Parijs, vandaar de voorkeur voor deze camping halverwege.

zondag 28 mei 2017

2017 05 28 16 Zondag 28 mei Amboise.

2017 05 28 16 Zondag 28 mei Amboise.
4a f Les Granges tot Chateau D'Amboise 34.8 km 0:41:30 83° waar 4
Du Marché tot 4 a Les Granges 33.7 km 0:39:35 264° waar 2

Weer ijverig een route gemaakt, parkeergelegenheden bekeken, op de smarphone kreeg ik zowaar een kaartje van Amboise, dat vergeleken met CNE en de lite fietskaart. Er moest een groot parkeerterrein zijn aan de Loire, P. Du Marché, als alternatief een plekje op het eiland. Fietsen maar wel mee.
Kwam wel mooi uit, het was een kwartier lopen van het parkeergelegenheden naar het slot.
Van te voren via Google earth gezien dat Amboise vrij vlak was, als het net zo steil was als Chinon is lopen zonder fiets beter.
Maar een beetje op tijd weg.
Bij aankomst in Amboise bleek het erg druk op zondag.
Op het geplande parkeerterrein werd een grote markt gehouden, op het half verharde gedeelte er achter was nog wel plaats.
Als we later waren geweest hadden we waarschijnlijk geen plek meer daar gehad.
Bij Château D'Amboise eerst op een bankje onderaan het slot een bakje van de meegebracht koffie en een broodje, toen het slot in. Het is gebouwd als vesting, later gebruikt als paleis en nog later grotendeels verwoest en nu gerestaureerd en opgesteld.



Nederlandstalig boekje met de rondleiding, alles bekeken, tuin nog even door en na 1.5 uur hadden we het wel gezien, ook omdat het vrij warm was.
uitzicht vanaf Château D'Amboise op de Loire.


Op het eind nog een wenteltrap zonder treden, zodat paarden ook boven konden komen. 
Iets dergelijks hadden ze ook in Kopenhagen en in de Aya Sofia.
Toen op de fiets naar Le Clos Lucé. 
Ongeveer 1 km verder. 
Dankzij de goed geprogrammeerde Montana meteen gevonden
Kasteeltje door, slaapkamer en nagemaakt atelier van Leonardo da Vinci en later een afdeling waar ze zijn denkbeelden hadden gerealiseerd met maquettes en video's. 
Leuk bedacht, maar toentertijd onbruikbaar, zo moesten de wielen van de tank inwendig via tandwielen handmatig aangedreven, wat met de toenmalig on-vlakke wegen geen doen was.. Niettemin wordt hij op deze tentoonstelling als een genie gepresenteerd, later nog een ruimte met al zijn ideeën genummerd en met een verklarende tekst erbij, in het Frans, wel een Engelse vertaling op een sheet, maar ongenummerd zodat je tijden moest zoeken welke omschrijving nu bij welk idee hoorde en wat de bedoeling er van zou kunnen zijn.
Daarna de tuin door. 
Uitzicht vanaf Le Clos Lucé op Château D'Amboise.

Le Clos Lucé

.
Kwam je dezelfde apparaten weer tegen en ook een watermolen
Terug naar de auto meer dan 3 km, blij dat we de fietsen mee hadden, anders was het een uur lopen geweest en dat in die warmte.
Mooi op tijd terug bij de caravan, mijn reserve 30 meter tweelingsnoer gebruikt om en de schaduw te kunnen computeren (spideren).
Toen de zon weg was na het eten buiten verder.



zaterdag 27 mei 2017

2017 05 27 15 Zaterdag 27 mei rustdag.

2017 05 27 15 Zaterdag 27 mei rustdag.
Janke heeft gewassen, en bed verschoond, ik heb zitten lezen en me bezig gehouden met het programmeren van routes.
Ook weer naar de SuperU, dit keer over de Avenue D'Albert Duc de Luynes = D49 en niet via de Rue Victor Hugo heen, terug wel.
Nu goed te doen; ik kwam nu niet amechtig boven.
Morgen naar Ambiose.
2 kastelen achterelkaar, volgens de aardige juffrouw van de Tourist  information hier in Luynes goed te doen. Ze gaf advies om 's morgens naar het koninklijke kasteel te gaan en 's middags naar dat van Leonardo da Vinci.

vrijdag 26 mei 2017

2017 05 26 14 Tours, Sint Maarten en Musée Du Compagnonnage.

2017 05 26 14 Tours, Sint Maarten en Musée Du Compagnonnage.

Nu eens zonder problemen op de Zumo (Karin) de stadswijk gevonden waar ik wilde parkeren.
Eerste gras terreintje leek Janke niet geschikt, het grote parkeerterrein bij een winkel was afgesloten, maar in de straat daarvoor stonden meer auto's en we konden geen verbodsbord ontdekken.
Fietsen eruit en over datzelfde smalle richeltje onder de D37 door en naar de tombe van Sint Maarten, de crypte was open hoewel ze net met een mis aan het opdragen waren.
Gewacht tot ze uitgevierd waren.
Ze zongen liederen, niet over koeien die staarten hebben of zo.
Mooie tombe,
De Martini kerk in Bolsward is naar deze Heilige genoemd en het is ook de beschermheilige van Bolsward.


Wat rondgefietst en weer naar Place Plumereau en gegeten bij dezelfde ''The Irish Company''
Janke een biefstuk, ik een kip, water en een Guiness. Biefstuk taai en de kip droog en hoeveelheid matig, maar ja, dan moet je niet op het duurste plein van Tours gaan eten.
IJsje toe, en € 60 verder, viel niet eens tegen.


Nog een half uur over voordat het museum open ging, Rue du Cobert heen en weer gewandeld.
Musée Du Compagnonnage had maar 2 zalen, toelichting alleen in het Frans, wel een Nederlands briefje met een samenvatting.
Salomo was de grondlegger van de gilden, en de collectie bestond uit meesterstukken die gemaakt werden als proeve van bekwaamheid.
Veel over de geschiedenis van de gilden, maar in het Frans en voor ons niet te begrijpen. 
De meesterstukken waren wel mooi. Ware kunstwerken. Entree voor mij als senior € 4. en voor Janke vol tarief € 5,80. 
Na een dik uur uitgekeken en weer over dat mooie richeltje terug naar de hete auto en mooi op tijd terug bij de caravan, want het was warm genoeg.


donderdag 25 mei 2017

2017 05 25 13 Donderdag naar Chinon

2017 05 25 13 Donderdag naar Chinon
25 4k Chinon tot 4 a Les Granges 40.2 km 0:43:46 45° waar 2
4k Château de Chinon tot 4 a Les Granges 39.3 km 0:42:09 46° waar 2
Gister hier bij de VVV 2 kaartjes gekocht en na het ontbijt op weg.
Na een paar km vroeg ik Janke de kaartjes wel bij zich had, was niet zo, dus terug.
Toch tijd verspeeld dus tweede keer binnendoor route over de 510 anders rijden we 3 keer dezelfde weg..
Na de pond Langness goed gekeken naar de afslag die ik tijdens de fietstocht gemist heb.
Het was een normale rotonde.
Bij Chinon geparkeerd op de parkeerterrein buiten de stad, die ik op de info site van Chinon had gevonden en in de navigatie had geladen, net als de bezienswaardigheden.
De fietskaart gaf een Ascenseur, daar maar als eerste heen, daar stonden ook wc's aangegeven.
Ging gelijk fout, in plaats van de steil weg omhoog Rue Du Chateau, naar benden gesjeesd en bij het water uitgekomen.
Dan maar eerst de brug over voor het uitzichtpunt.



Nergens een wc, wel een restaurant op N47 09.876 E0 14.174 , maar toen we vroegen of we daar naar de wc mochten, werd dat geweigerd; er kwamen allemaal mensen om water en wc en dat kostte hem geld.
Zelfs toen we aanboden te betalen kon het niet; ze waren niet schoon, eindje verder smal paadje langs het water en dan daar maar in de natuur.
Terug de brug over, rondje door oude binnen stad, paar antieke panden, stelde niet veel voor



Standbeeld gevonden op N47 09.938 E0 14.380, duidelijk niet van Jeanne d'Arc, (Rabelais).
Wel markt, Janke wilde er niet over.

Dit is Jeanne
Jeanne d'Arc wel gevonden, de hele stad was er mee vergeven, ze hebben er een waren heldin van gemaakt.
Toen naar de Ascenseur. Maar goed dat we hem nu vonden, want hij bracht ons nu omhoog.
Volgens het informatie bord konden er personen en fietsen in, die stadsfietsen van ons pasten er samen maar net in met ons erbij was ie vol, maar je moet een gegeven paard niet in de mond kijken.


Boven nog verder omhoog, daar was de entree.
Het is een mooi middeleeuws slot, veel soberder dan Chenonceau, het was dan ook een vesting, geen paleis, stukje bouw geschiedenis, hoe het steeds verder uitgebreid werd en tot slot in puin geschoten tijdens de belegering van de Franse troepen in de 100 jarige oorlog.


Alles bekeken, er stonde diverse nagemaakte belegeringstoestellen, Onager, blijde en 2 kanonnen kaliber 5 cm. Van de laatste tijd dat het slot dienst deed.
Terug naar de auto via de aangeven fiets route, de Rue Du Coteau de Saint-Martin toch geprobeerd ondanks het bordje doodlopende weg omdat er een fietsroute werd aangegeven, dat doodlopen zou dus wel meevallen en dat deed het ook. De Chemin de Beau-Loisir (C 36) niet genomen omdat er een bordje doodlopend voor stond (later gezien dat we daar best langs hadden gekund.), nogal steil, mijn rem kon het maar net houden en later een heel eind moeten lopen over de Rue Porte de la Barre.
Boven = Rue Corot was het vlak en over de Rue Des Quatre Chemins kwamen we op de Avenue François Mitterrand, waar het parkeerterrein was waar de auto stond in de hete zon., dan mis je toch wet even een Airco.
Zonder problemen terug naar de caravan, aldaar bezig met de route van morgen; het wordt warm en dan trekt de fietsroute die stijgt en daalt niet zo, je kunt gratis parkeren aan de Kade van de Loire aan de zuidkant, maar het is de vraag of daar plaats is. Ik heb nog 2 plaatsen geprogrammeerd op het industrieterrein west van Tours waar we hopelijk kunnen staan, en dan op de fiets Tours in.






woensdag 24 mei 2017

2017 05 24 12 Woensdag bijkomen,

2017 05 24 12 Woensdag bijkomen,
Janke alleen naar supermarkt , die heeft een E-bike en kan gemakkelijker naar boven komen dan ik met mijn standaard Batavus.
3 Ansichtkaarten gekocht en postzegels ( 1€10 per stuk!) gepost.
Spideren, blog bijwerken, planning morgen maken, parkeerterrein zoeken, lijst maken van bezienswaardigheden, uitzoeken waar die te vinden zijn en in de Montana laden.
We willen naar Chinon, mooi oud stadje met dito kasteel.

dinsdag 23 mei 2017

2017 05 23 11 Dinsdag fietstocht. 60 km.

2017 05 23 11 Dinsdag fietstocht. 60 km.
fietstocht vanaf camping 4a 58.2 km 3:14:55 335° waar 40
Op de camping een foldertje gekregen met de omschrijving van deze tocht.

Lang gepruts om de route goed in de Montana te krijgen, de route omschrijving is in het Frans en de genoemde wegen zijn lastig terug te vinden op de lite fietskaart, die ik van open street maps geladen had.
Voor onze stads fietsen en platte lands conditie viel het niet mee, maar de route was prachtig.
naast de weg waren steile rotswanden en daar waren woningen in gemaakt.



Het smalste paadje was nog geen meter breed; je moest het erf van een boerderij op en je denkt:''dit loopt dood.'' maar naast een schuurtje was een steil paadje omhoog en daar kon je langs, verderop nog eens en allengs werd de weg weer beter begaanbaar.

Pont de Langeais.
Over de brug mistte ik de D16 omdat zowel de Montana als de fietskaart aangaven dat je na de brug een stuk rechtdoor moest en ik die D16 als fietspad had, terwijl het nummer aangeeft dat het een weg is die ook voor auto's begaanbaar was. Janke wilde nog terug. 
Daardoor kwamen we op de D7, en pas na dat we de E85 gepasseerd hadden weer op de D16. 
Janke de dampen in, ''had nu maar naar mij geluisterd en dan hadden we de goede weg gehad''
Waar de Cher in de Loire uitkomt stonden bankjes, de eerste op deze route, koffie opgemaakt en ons brood gegeten.
Omweg gemaakt langs Château de Villandry, weinig van te zien langs de weg, er stonden te veel bomen voor. 
Wel aanlokkelijke lunch gelegenheden, maar die hadden we net op.

Route de velo gevolgd, voor Savonnières de Cher over. 
Janke haar E-bike zwabberde, Jawel. Lekke band, achter uiteraard.
Onder een boom band eraf, velgrem bleek losneembaar zodat de binnenband er langs kon.
Lek gevonden op gehoor en gevoel, geplakt, band er weer om en dan het op pompen met zo'n klein pompje. 
Tot La Riche, een voorstad van Tours, daar links, en daar was een richel van nog geen meter breed die onder de D37 en de spoorbrug door liep, en verder werd het gravel en kwam je op de parkeerterreinen aan de Loire.
De route liep nog over de Pont Napoleon, dat is de derde brug, maar het was ons ver genoeg dus wij namen de tweede, de Pont Wilson, we hadden de andere oever al gefietst, dus nu wel over de aanbevolen route door Fondettes met zijn toch wel stevige hellingen, stukje lopen, en we misten nog de Rue de Bel Air maar over de D276 en de D76 kwamen we ook weer bij de camping.
De route is zeker een aanrader, wie hem wil fietsen kan van mij het Garmin bestand krijgen zodat hij in 1 keer goed te fietsen is.




maandag 22 mei 2017

2017 05 22 10 maandag rustdag supermarkt


2017 05 22 10 maandag rustdag supermarkt
We moesten boodschappen en enig gezoek op Mapsource en Google-maps op de telefoon leerde dat er in het stadje Luynes een super markt was, een Super U  op 2 km.(hemelsbreed)
Laptop aan en de kortste route in de Montana, Montana op ''Fietsen'' Eerste stuk prima, kortere weg, de Rue Victor Hugo, bleek zodanig te stijgen dat ik in de eerste versnelling net boven ben gekomen
Finaal afgepeigerd bereikte ik de top.
Grote supermarkt zoals ze die hier overal hebben, eten en drinken ingeslagen.
Naar beneden over de Avenue D'Albert Duc de Luynes, langer maar minder stijl.
Deze dag verder besteed aan Spideren en schrijven voor deze blog.



Onze caravan stond met de luifel naar het zuiden.
Toen we aankwamen was dat een goed idee, zo warm was het niet.
Nu is het wel warm en onder de luifel geen schaduw, daarom stoel en tafel naar lege plek tegenover de onze, waar wwl schaduw was van bomen.
Profijt van de 25 meter tweelingsnoer zodat ik de laptop aan de stroom kon houden.

zondag 21 mei 2017

2017 05 21 09 Zondag Château de Chenonceau

2017 05 21 09 Zondag Château de Chenonceau
21 heeen 5a Château de Chenonceau tot 4 a  Les Granges 1 46.0 km
21 terug 4 a  Les Granges tot 5a Château de Chenonceau 46.1 km 0:46:41

Vandaag naar  Château de Chenonceau.
Van te voren kaartjes gekocht bij de VVV hier in  Luynes, scheelt toch meer dan 1 euro per kaartje en als je samen 4 kastelen beziet loopt het aardig op.
Ging bij het vertrek al niet goed met de navigatie, de Zumo meldde: bestemming bereikt en de Montana beweerde dat er meer dan 50 waypoints in zaten en dat hij daarom niet kon routeren.
Ik baalde stevig omdat ze beide gisteren goed verteld had waar we heen wilden.
(later ontdekt dat ik de heen en terug had verwisseld, we zijn op de terug route heen gereden en op de heen route terug, de Zumo kan dat, de Montana wil meestal alleen maar een U bocht maken. wel waren de D40 en de D140 tijdens het plotten gelijkwaardig (er komt een dikke paarse streep door)  waardoor ik de 40 inplande, wat een weg vol drempels door dorpjes bleek te zijn, terwijl de D140 er langs liep en dat was de doorgaande weg, enfin, je ziet nog eens wat (uitgestorven dorpjes)
Google Earth is mooi, ik wist nu wat me te wachten stond en herkende veel toen we bij het kasteel waren.

Parkeerterrein al half vol.

Toegangsweg, laatste gedeelte

zelfde weg, andere kant op.
Er was veel meer te zien dan we verwacht hadden en het is een mooi bewaard kasteeltje.
Als je zoiets kunt bouwen voor je maîtresse, heb je aardig geld om handen.



In de keuken

hal van de brug over de Cher.




Het heeft de Franse revolutie vrij ongeschonden overleeft  en bij WO 1 is het in gebruik geweest als hospitaal en dat het WO 2 heeft overleefd is puur toeval omdat het op de grens lag van Vicy Frankrijk en bezet gebied en er wel gesmokkeld werd.
Veel kamers, mooi ingericht




Nergens zo een grote collectie Belgische wand tapijten gezien als in dit kasteeltje.
Het origineel gevonden van het schilderij van de zonnekoning.

Lodewijk XIV van Frankrijk
Alle etages bekeken en buiten nog even om de tuin heen, nog een verzameling oude karren gezien, de andere tuin gelaten voor wat die was en ook het doolhof niet bezocht; we hadden genoeg gelopen.


Terug de borden Tours gevolgd, wat wel een langere, maar aanmerkelijk snellere route opleverde.




zaterdag 20 mei 2017

2017 05 20 08 zaterdag Tours 1 kerk Plein kathedraal

2017 05 20 08 zaterdag Tours 1 kerk Plein kathedraal
4 a Les Granges tot 4 a Les Granges 27.7 km 0:48:26 0° waar 12
Er is een fietsroute van Luynes naar Tours, hoeven we niet langs de drukke D 9522 te fietsen.
Mooi langs landbouwgrond, huizen, sommige in de rotswand uitgehakt, stukje fors stijgen, weer amechtig in de eerste versnelling boven gekomen,.
In Tours zijn fietspaden langs de Loire, meestal goed, en rustig.


De kerk Basilique Saint-Martin gevonden, ze waren bezig met het begin van een dienst; de misdienaren stonden buiten in een dubbele rij te wachten en de kerk stroomde vol mensen.
Dan ga je niet rondlopen.



Er hing wel een affiche met een plaatje van de tombe van sint Maarten in de crypte, die zal tot een volgende keer moeten wachten.



Eindje verder bleek een gratis wc, erg handig, die bleken door heel Tours te staan.
We wilden een bankje om onze meegebracht koffie op te drinken, De Montana een bankje laten zoeken, geen probleem, was alleen wel vlak voor een ziekenhuis: Hopital Clocheville.
Tours is goed fietsen, we vonden de beroemde Rue Colbert, met zelfs een supermarkt, enige inkopen gedaan, en Place Plumereau, mooie oude huizen en aldaar Pizza's gegeten bij bar/brasserie Irish Company.
Een echte Guinness was maar 10 ct duurder dan een Heineken, die kans laat je niet lopen. € 6 voor 0,5 l, Totaal was slechts  € 34,70. Maar dan zit je wel aan het duurste plein in Tours.



Toen de Montana laten zoeken om de Kathedraal de Église Saint-Julien, beroemd om zijn ramen, maar dicht.
Daarna op naar de Kathedraal, Cathédrale Saint-Gatien.



De stad tours waardig.
Het mooiste vond ik dat van alle ramen een kleuren kopie stond met van elk raam de betekenis.
Als je het plaatje in het raam wilde zien had je een verrekijker nodig, maar mooi dat ze het allemaal nog weten of hebben uitgezocht.
Toen nog naar CLOITRE DE LA PSALETTE  je moet het weten, maar inderdaad, links vooraan van de kathedraal was een loket, kaartje kopen voor € 3,50 pp. en erin.


Er was een tentoonstelling van moderne kunst, die kon ons maar matig boeien. wel een glazen geraamte 

Moe maar voldaan de terugtocht aangevangen, toch dik 10 km.


Niet weer over de fietsroute, maar langs de auto weg, de D952. 
Auto's houden goed rekening met je, ze reden niet de vouwen uit je broek, maar hielden goed afstand.
Wel een lang saai stuk tegen de wind in.
Sneller dan de route door de dorpjes en ook vlakker.






vrijdag 19 mei 2017

2017 05 19 07 Vrijdag 19 mei rustdag; fietstochtje door Luynes

2017 05 19 07 Vrijdag 19 mei rustdag; fietstochtje door Luynes.

Stadje verkennen en we moesten eigenlijk boodschappen, Karin had een winkel gevonden, daarheen, nergens te vinden, waarschijnlijk al lang geleden gesloten, Stadje wat verkend, Terug wat een twijfelachtige bosweg in; kwam uit bij een ''Chambre de Hotel'', op 47°23'8.70"N en   0°33'33.67"O. Mooi uitzicht over het stadje.
Volgens de Montana liep de weg dood, maar ik had geen zin om dezelfde weg terug en er was een karrenspoornaar het oosten en even verder een smal voetpad naar beneden, Janke wilde er eerst niet langs, maar wilde wel lopende het proberen. Ik heb het eerste eind gefietst, maar het laatste stuk was een slecht onderhouden trap, waar we met enige moeite langs konden, 



We kwamen uit op de Rue de Saint-Venant. Janke zwaar in de oppositie, ze had er toch niet langs gewild en ik had beter naar haar moeten luisteren. We vonden wel een bakker zodat we ons voor morgen konden redden en dik anderhalf uur na ons vertrek waren we terug bij de caravan.




donderdag 18 mei 2017

2017 05 18 06 Donderdag 2de stuk naar Tours

2017 05 18 06 Donderdag 2de stuk naar Tours
ANWB: 3 18 b Le Clos Normand tot 4 a Les Granges 288 km 4:36:42
Vlot weg, eerste stukje was weer bochtig geklooi over binnenwegen, maar eenmaal op de wegen van ANWB kaart ging het een stuk vlotter dan gisteren.
Kwam ons humeur ook zeer ten goede.

Hartelijke ontvangst op Les Granges in Luynes, mooi plekje op 20 meter van toiletgebouw.
Wifi beschikbaar, maar voor 1 toestel.
Als ik mijn telefoon heb ingelogd kan ik appen en zelfs filmpjes kijk op you tube zonder haperen. Dan moet ik de wifi uit zetten, dan kan Janke ook appen. Zelfs Google earth werkt goed, wat erg handig is als je route wilt controleren.
Luifel op het zuiden.
Later bleek dit niet handig, het werd warm en dan was het bij de caravan niet uit te houden.
Opgelost door op het tegenoverliggende veldje te gaan zitten waar wel schaduw was.
Voor noodgevallen heb ik 25meter tweelingsnoer, dat kwam nu van pas.

woensdag 17 mei 2017

2017 05 17 05 Woensdag van Le clos lucee naar de extra camping bij de Seine.

2017 05 17 05 Woensdag van Le clos lucee naar de extra camping bij de Seine.

2 b Le Clos Fleuri tot 3 deze b Le Clos Normand 265 km 3:25:25
Gereden van Le clos lucee naar de extra camping bij de Seine.
Janke had de route bekeken en had in het hoofd dat we over Rouen moesten en de N25 was een goede weg, dus afgeweken van de navigatie.
Na het wisselen ontdekte ik dat na Rouen alleen de tolweg een redelijke verbinding bood naar de camping en dat de weg over Marconne die Mapsource berekend had veel vlotter was.
Ook de doorgaande weg door Rouen had veel weg van spaghetti en we wisten niet welke plaats aan gegeven zou zijn, dus vlak voor Rouen de navigatie gevolgd en van de N25 af, de binnen landen in. De vallei van de Somme is een mooi gebied, maar het schoot niet op. Veel dorpjes, smalle en bochtige wegen en dat ook nog de wetenschap dat deze hele ellende voorkomen had kunnen worden door van te voren beter naar de route te kijken.
Zo de balen van de binnendoor weggetjes dat we alsnog de A13 tolweg genomen hebben.
17 mei
AUTOROUTE A 13 76530 GRAND C FR
Af
€ 2,10
17 mei
SANEF AUTOROUTE SENLIS FR
Af
€ 4,40
Le Clos Normand is een betere camping dan de vorige, ook iets duurder.
Er zat een dame buiten die ons begroette en toen naar binnen ging.
Wij bleven buiten wachten tot ze terug zou komen, maar het bleek dat wij achter haar aan naar binnen moesten, daar was de receptie.
Douches met een sensor, ook heet en ook niet regelbaar.
Caravan op zijn plaats, maar te scheef om met de oprij bananen te corrigeren, dus andere kant geprobeerd, ook te scheef, dan maar dwars, toen kon hij wel recht.
Na eten de grote computer opgestart en de route naar Tours bekeken die Mapsource voor stelde en die vergeleken met de route kaart van de ANWB en de route omgelegd over de wegen van de ANWB. wel iets langer, maar 11 minuten sneller, terwijl hij toch echt op de snelste route stond.
Mapsource: 3 deze b Le Clos Normand tot 4 a Les Granges 277 km 4:26:53 185° waar 2
ANWB: 3 18 b Le Clos Normand tot 4 a Les Granges 288 km 4:36:42 185° waar 10





dinsdag 16 mei 2017

2017 05 16 04 Dinsdag 16 mei 2017

2017 05 16 04 Dinsdag 16 mei 2017

Gisteren onenigheid over de route en daarom besloten om vandaag kalm aan te doen.
Uitslapen, laat ontbijten, buiten omdat het stralend mooi weer is .
Hele dag bezig met de routes.
Eerst proberen om de nieuwste Garmin kaarten op de grote Toshiba laptop te krijgen eerst via de Montana: de kaarten laden in de Montana en dan vanuit de Montana op de grote laptop, eerste wilde wel, althans ik kreeg de melding dat alles was overgezet, toen naar de Toshiba, hij meldde direct dat de kaarten waren overgezet, dat leek me sterk zo snel en het was ook niet zo. Toen via JavaVa back-up beheer; de kaarten stonden nog op de USB-stick en vandaar kun je de set overzetten .
Tot mijn verbazing kreeg ik de vraag of hij de bestaande set moest overschrijven. Ja. Tijden bezig en toen het klaar was kon Mapsource ze niet vinden.
Ik meende van open-street-maps een voldoende groot kaart gedeelte opgehaald te hebben, maar ook dat blijkt tegen te vallen, de camping waar we staan valt net buiten de fiets kaarten en de heen route van zaterdag had ook te weinig kaarten, net als de route van morgen.
Dan maar alleen op de Zumo.
Nog wel geprobeerd om de kaarten van City navigator te gebruiken – die had ik erin geladen om ze op de Toshiba te krijgen - maar de Montana kon ze niet vinden.
Wel nog een leuke fiets route uit geklikt en gefietst vanmiddag, ook daar stuurde hij ons langs andere wegen dan ik gepland had, maar niettemin mooi gefietst.

Besloten om het stuk naar de volgende camping bij Tours toch niet in 1 keer te doen, 7 uren rij tijd word in de praktijk wel 9 en wat voor haast hebben we.
Als we 2 dagen nemen voor deze reis hebben we nog 12 dagen om Tours en de kastelen te bekijken.

Omdat deze tussen camping niet ingepland was, Mapsource campings laten zoeken, de meest geschikte op een document gezet zodat ik hier op de receptie kon vragen of ze even willen bellen of ze open zijn en plaats hebben. Computer vond het nodig om vast te lopen, zodat het nog een keer kon.
Na de fietstocht gevraagd, de eerst camping gaf een bandje waaruit we opmaakten dat die dicht was, maar de volgende antwoordde en had plaats, mooi! Scheelt zoeken.
We zitten nog buiten in de zon, straks alvast de luifel oppakken dan zijn we morgenvroeg zo weg.



maandag 15 mei 2017

2017 05 15 03 Maandag 15 mei. Rijssel.

2017 05 15 03 Maandag 15 mei. Rijssel.

Vandaag dus de fietsroute die oorspronkelijk zondag gepland stond.
Meestal rijd ik, Janke moet haar rij kunst ook onderhouden daarom reed die de heen route. Ik navigeren, met hulp van de Zumo en de Montana. Ging maar 1 keer fout, wat een langdurig geklooi door woonwijken opleverde. Ik had op Google Earth al gezien dat het parkeer terrein verboden inrijden was in de nieuwste versie en dat bord stond er inderdaad. Rimpene bocht andere kant uit, daar stonden een paar huizen aan een doodlopend stuk weg en daar vonden we een mooi plekje. Fietsen eruit, eten en drinken mee en het paadje langs het water gevonden wat volgens de kaarten van zowel open street maps als city navigator niet begaanbaar was maar het liep wel door , je moest wel eens langs een hek maar het was duidelijk een fiets/voet pad en de citadel werd zelfs aangegeven.



Halverwege toch een solide frans hek, wat echt niet open wilde, hoewel de weg wijzer aangaf dat je er langs kon, stukje over de grote weg en verder op het pad weer gevonden, ook daar geen waarschuwing dat het pad doodliep die kant op, wij de andere kant op, mooi bankje gevonden bij de bij-pass waterval van een sluis om wat te eten en te drinken.
Links af de citadel op. Die bleek vlak te zijn en heel mooi te fietsen. Het is een oud fort.
Ze waren bezig het terrein her in te richten en we liepen met onze fietsen vast in een bouw terrein, Fransen zijn aardiger dan ik dacht, er werd een hekwerk omgezet en Janke's fiets werd overgenomen en over getild. De ingang werd op zijn frans (=niet) aangegeven, entree € 4,- pp en een leuke zoo.
Ze hadden een Panda beer en een Kookaburra, wel witte neushoorns, geen olifanten. Alles rustig bekeken, de Kookaburra nog geprobeerd aan het praten te krijgen, hij vond het wel leuk, maar zei niets.
Toen de Montana op kathedraal de la Treille, om toch dat oude Maria beeld te zien.
Lukte ook nog, doen we halverwege de kerk waren vroeg Janke:'' Waar heb jij je beurs?'' in de jas in de fietstas. Toch maar even opgehaald.
We kwamen een oude bekende tegen: Christoffel, met de hele mensheid op zijn rug.


De gevel van gisteren, nu vanuit de binnenkant:


Het altaar stuk stond recht tegenover de ingang in de omgang van het koor.
Dat was dus de ''La Treille.''


Ze waren bezig de poten te vergulden.

Nog wat mooie kunstwerken bekeken en toen geprobeerd om aan de overkant van de Deule te komen om aan de andere kant terug te fietsen. Nu liep het pad wel dood, daarom de Montana gevolgd, ook omdat ik op Google Eart N50 41.068 E3 03.275, een labyrint had gevonden en wilde weten wat dat was. Het bleek een bloementuin.



Janke mopperde dat ze het fietsen langs het water toch mooier vond en vroeg of we niet de brug over moesten, maar aan de goede kant liep nu wel een pad langs het water, dat gevolgd tot de brug en aan de andere kant terug naar de auto. Janke vond het toch te lang en te saai, maar dat kon ik van te voren niet weten en ik was niet attent genoeg om op te pikken dat ze sneller terug had gewild..
Terug weigerde de Montana, liep 2 keer vast. Waarschijnlijk omdat de accu leeg was en Janke hem van de lader haalde om hem te bedienen. Dan maar op de Zumo terug.
Nu niet de track gevolgd om toch dat een-richting weggetje te nemen. Ging prima. Tot we op N50 29.556 E3 07.874 rechtsaf een keien weggetje in moesten, toch maar niet gedaan, straks weer met het carter op de grond, dus recht door en rechts afslaan op de D954 naar het tankstation en supermarkt Carrefour Contact, waar we boodschappen moesten halen, waar we via een omweg nu kwamen..
Wat later terug dan gepland en nogmaals de planning bekeken en besloten een rust dag te nemen voordat we de reis naar Tours ondernemen.