donderdag 4 april 2013

2013 04 03 Amsterdam Hermitage, Paleis op de Dam.

2013 04 03 Amsterdam Hermitage, Paleis op de Dam.
Uitje Amsterdam.
Amsterdam Hermitage en Paleis op de Dam mei 2013

Eind vorig jaar bezochten we met enige regelmaat mijn Tante Nienke in Amsterdam.
We parkeerden de auto dan vlak bij haar appartement en gingen dan van te voren de stad in

Dit voldeed wel goed en u deze tante overleden is en we in de krant lazen van een nieuwe tentoonstelling in de Hermitage, dacht we; we doen het nog eens.

Zo gezegd zo gedaan en op woensdag 3 april 2013 met de auto over de Afsluitdijk
Bij Amsterdam kreeg Karin kuren en misten we de goede afslag.
Dan de volgende afslag op de A10 ''de zuidas'' en enig zoekwerk vonden we dezelfde parkeerplaats terug.
De eerst tegenvaller was dat ook daar nu betaald parkeren gold, 1euro40 per uur.
Dat hakt er toch wel in we schatten om half zes terug te zijn – zolang zullen we toch wel niet in de Hermitage zijn- en pinden 8 euro 40.

Op de fiets richting centrum. Dit keer kwamen we over de Minervia laan, met mooie bomen.
Janke vroeg wat voor bomen of het waren? ;''Minervialaanbomen''
Bordjes centrum volgen en via de museumtuin achter het Rijksmuseum vonden we een weg naar het oosten en over de Torontobrug en moeilijk linksaf kwamen we voor de Hermitage.

Je moet er eerst in, dan een binnenplaats oversteken en dan pas kom je bij de entree waar je kaartjes kon kopen, met lange rijen voor de kassa.
Dank zij onze onvolprezen museumkaart hoefden we daar niet aan aan te sluiten, maar konden we onze museumjaarkaart laten lezen en als dat lukte (systeem Ov-chipkaart) werd er een entre kaartje geprint voor de tentoonstelling over Tsaar Peter.
WC en garderobe beide gratis, en door een poortje het museum in.
Veel leuke dingen, uiteraard vele schilderijen en informatie over zijn bezoek aan Nederland, ook spullen van zijn medische belangstelling (arme patiënten) en over de hervormingen die hij heeft doorgevoerd.
Daarna naar de andere afdeling van de Hermitage, waar een tentoonstelling over Vincent van Goch werd gehouden.
Snel achter iemand aan, het poortje deed er vrij lang over om dicht te gaan, maar Janke was minder snel en het poortje weigerde open te gaan toen ze haar entree bewijs voor de scanner hield.
We moestent terug naar de entree en een nieuw ander kaartje halen bij een andere machine om deze tweede tentoonstelling in te mogen.
Het eerste wat opviel is de duidelijk levensloop boom, met zijn woonplaatsen en in welke stijl hij daar schilderde.
Meerder keren beschilderde hij ook de achterkant met een zelf portret, vaak om nieuwe stijlen of technieken te proberen.
Zijn aardappeleters hing er ook en uiteraard ontbraken de zonnebloemen niet.
Rond half vier hadden we het wel bekeken en omdat we pas half zes weer bij de auto moeten zijn stelde ik voor een stukje om te fietsen en zo kwamen we op de Dam uit, waar kermis werd gehouden.
Het paleis op de dam was open en we konden me onze museumkaart gratis naar binnen. Het ging over een halfuurtje dicht, maar dan moesten we ook op weg naar de auto, dat kwam goed uit.
De grote hal bekeken met de 3 platte globes, een paar pronk kamers, en ook de kamer waar straks de abdicatie zal worden getekend en de balkon kamer.
We hadden een dik half uur om terug te fietsen naar de auto, moest lukken, we kwamen bij het Rijksmuseum en daar achter weer een straat in die tegen de zon in liep, zo hoopten we weer tegen de zuidas aan te fietsen en daar te zien welke kant het op was naar de auto. Maar toen we onder de A10) door waren zagen we niets bekends. Karin erbij, maar die gaf geen gedetailleerde informatie en ook geen afstanden, dus geen idee waar we heen moesten.
Een aardige Amsterdammer vroeg ons of we het konden vinden en toen bleek dat we in ''west'' stonden in plaats van ''zuid''
We moesten terug, weer onder de A10 door dan langs het stadion en dan weer onder de A10 door.
We vonden een fiets route en volgde nu de bordjes ''zuidoost'' en kwamen na lang dwalen weer bij de auto, dank zij Karin die aangaf of de afstand groter dan wel kleiner werd.
Later de boel nog eens bekeken en de detail kaarten van Amsterdam waren niet geladen, vandaar dat ze het zo liet afweten.
We waren een kwartier te laat bij de auto, helemaal bezweet van het snelle fietsen omdat een parkeerboete begint bij 95 euro en Amsterdam berucht is om zijn wielklemmen en wegsleepregeling.
Op de borden de route naar eerst Utrecht, dan Groningen en later Lelystad en zo kwamen we langs Almere.
Het was al lang etenstijd dus Karin een restaurant laten zoeken, we konden nog net de laatste afslag Almere nemen en na veel gehobbel kwamen we voor een restaurant wat dicht was.
Karin de dichtstbijzijnde laten zoeken, weer veel drempels en we vonden een etensgelegenheid waar de gok automaten voor het raam stonden.
Volgens ons was het een soort snackbar, dus weer de volgende.
We hadden een Chinees gezien aan de andere kant van de weg, dus zoeken op Chinees/Indies .
Wel de verkeerde kant uit, maar na weer vele drempels kwamen we bij een mooi chinees restaurant uit, met een maand menu wat we gelijk bestelden.
Het schaaltje kroepoek was snel leeg , maar daar was de hoofdschotel ook al en die was goed.
Nog een ijsje na en voor 50 euro wel eens slechter gegeten.
Zonder verder bijzonderheden om 9 uur thuis, de ketelbrug bleef keurig dicht toen we er overheen reden, iets wat niet iedereen kan zeggen.

Naderhand ontdekt dat, als je het kaarten gebied in de Zumo laad, je Amsterdam apart moet aanklikken omdat ie dat anders overslaat.