vrijdag 11 maart 2016

2016 03 11 05 terugreis Rome - Rotterdam - Drachten.

2016 03 11 05 terugreis Rome - Rotterdam - Drachten.
Vrijdag 11 maart 2016 Rome.

Hoewel de afstand van 24 km in een half uur te rijden is en we niet meer dan 2 uur van te voren aanwezig hoefden te zijn werd er vanuit Beter Uit dringend geadviseerd om voor de reis anderhalf uur te nemen vanwege de kans op vertragingen of files.

American Palace Eur
Willy wilde geen herhaling van de reis van Petra naar Tel Aviv die meer tijd nam dan begroot omdat een bruin meisje Israël niet in mocht en inderdaad groepsleden het vliegtuig hebben gemist.
Vandaar dat we al om half 7 vertrokken van uit het Hotel en, zonder enige vertraging, om 7 uur op de luchthaven Leonardo Da Vinci stonden. Hadden we in ieder geval tijd om het ontbijt op te eten dat we van het hotel meegekregen hadden omdat de ontbijtzaal nog niet open was.


Ik heb niet weer gemeld dat ik een kous draag, maar alleen vanwege mijn lengte een plaats gekregen bij de nooduitgang, waar beenruimte genoeg was.
We vlogen over de Alpen.


Je krijgt geen eten meer tijdens de vlucht, je kunt wel wat kopen. Keurig op tijd terug op Rotterdam the Hage airport, afscheid genomen van de groepsleden en met het echtpaar Van Mourik mee met de bus naar het Meyerplein en lopend naar de auto en zonder problemen thuis gekomen.



Het was een mooie reis. Op deze manier zie je het meest omdat je geen tijd kwijt bent met zoeken en de bus ons snel van de ene plek op de andere bracht.
Het was ook een leuke groep en het hotel was ook prima.



donderdag 10 maart 2016

2016 03 10 04 Paulus, Fonteinen

2016 03 10 04  Paulus, Fonteinen
Rome donderdag 10 maart 2016

Om 8.30 zat iedereen weer in de bus en die bracht ons naar.= Basilica Di San Paolo Fuori le Mura =.Paulus buiten de muren. Ook hier weer gewapende militairen en er was een tent geplaatst met een poortje en weer, net als op luchtnaven alle spullen in een bakje door een scan.
Vanwege mijn metalen pen weer gefouilleerd.


Koepel nog steeds alleen verlicht als je ergens voor in de kerk een muntje in een automaat gooide, maar ik heb die automaat niet gevonden.
Van alle apostelen schijnt dit het graf te zijn waarvan het het meest waarschijnlijk is dat er inderdaad resten van die apostel inleggen.
 Graf van Paulus,  Zelfs met ketting erboven.
Monument boven zijn graf.

In deze kerk zijn medaillons geplaatst van alle pausen die er officieel door het Vaticaan geweest zijn.
Te beginnen met Petrus (die nooit paus geweest kan zijn omdat het pausdom er nog niet was, maar als je zo begint.....)
Als alle uitsparingen vol zijn breekt de dag des oordeels aan (staat zelfs in de Wikipedia) er is nog maar plaats voor 4 heb ik geteld.

De bus bracht ons naar de kerk van het martelaarschap van Paulus, dat moet de plaats zijn waar hij onthoofd werd. Hij was Romeins burger en die mochten niet gekruisigd worden.


 daarom maar weer allemaal in de bus en op naar de San Paolo alle tre Fontane = Chiesa di San Paolo alle Tre Fontane = Abbazia Delle Tre Fontane.




Daar hadden ze wel koffie. Ik heb de mijne snel opgedronken want ik ben in Rome om dingen te bekijken en niet om lang koffie te drinken.


Volgens de legende is het hoofd van de apostel Paulus, bij zijn onthoofding (meerdere keren duidelijk afgebeeld) 3 keer gestuiterd en op die plekken ontsprongen 3 bronnen, als je het helemaal mooi wilt maken, een heet water, een lauw water en een koud water bron.

De onthoofding van Paulus.

De eerste fontein.

Alle 3 bronnen zijn in de kerk Chiesa del Martirio di San Paolo tegen de zij muur te bewonderen.

De tweede en de derde fontein.


De grote kerk, de Chiesa del Monastero SS. Vincenzo e Anastasio was dicht.
Terug lopen naar de bus die aan de SP95b was blijven wachten omdat hij de scherpe bocht niet kon halen naar het parkeerterrein vlak voor de kerk

De bus bracht ons terug naar het centrum, daar hadden we de middag ter vrije besteding. Willy wilde ook weer naar de Trevi fontein en die hadden wij de eerste dag gemist omdat we dat zoekgeraakte echtpaar hebben gezocht. Dus bleven we bij Willy.

De Fontein

De enorme belangstelling


De fontein is wel een massale trekpleister. doorgelopen naar het Pantheon, daar ligt die Victor Emanuel begraven die ook die type machine heeft laten bouwen. Het is een RK kerk, compleet met de 14 stadia en er werd ook regelmatig gevraagd om stilte. (niet dat het veel hielp)
Er onder liggen dus de overblijfselen van de martelaren, maar dat staat nergens vermeld.



Ook nog doorgelopen naar dat plein met die 3 grote fonteinen Piazza Navona . Willy wist dat daar een webcam staat, die hebben we ook gevonden en zijn er voor gaan staan en hebben Klaas, de man van Willy gebeld, maar die was niet thuis.

een van de drie fonteinen, de webcam zit in de lantaarnpaal rechts op de foto.



Terug naar de Spaanse trappen en de bus stond op dezelfde plek waar we hem dinsdag zo moeilijk konden vinden.
Fontana Della Barcaccia

Santissima Trinità Dei Monti

Bus gevonden en mooi op tijd terug in het Hotel. ´s avonds de dag afsluiting over Paulus en we hebben de verjaardag van een groepslid gevierd.

woensdag 9 maart 2016

2016 03 09 03 catacomben, Pudens, Clemans, Colosseum, ForemRomanum

2016 03 09 03 catacomben, Pudens, Clemans, Colosseum, ForemRomanum

Woensdag 9 maart.
We mochten wat langer slapen.
Allemaal weer in de bus en naar de Catacombe Di San Callisto = THE CATACOMBS OF ST.CALLIXTUS
De besproken Nederlandse gids was ziek, vervanging was een andere gids met een recorder met luidspreker, die in het Nederlands helder en duidelijke uitleg gaf wat er zoal te zien was. Beter dan de Engelse gids die ons in de folder beloofd was.
Het was de begraafplaats van wel 9 pausen en vele christenen. Het was erg groot, een klein gedeelte is nu nog te bezichtigen, alle lijken zijn vergaan, de overblijfselen liggen in een massa graf onder het Pantheon. Merkwaardig dat er geen koffie te krijgen was, Fotograferen was niet toegestaan, vandaar geen foto's.


 Op naar de volgende kerk de Santa Pudenziana



Poort van de Santa Pudentia
Deze Pudenziana was een dochter van die Pudens die genoemd wordt in 2 Tim. 4:21 De kerk is uit de 4de eeuw, deze vrouw hield zich, samen met haar zuster St Praxedes bezig met het herbegraven van de vermoorde martelaren.


 De put waarin ze begraven werden bevind zich nog in deze kerk. In de loop van 16 eeuwen is hij wel van rond naar vierkant gegaan.

Op de plek van deze kerk stond een huis waarin deze Pudens gastvrijheid verleende aan Paulus en zijn metgezellen, althans, dat vermeldt een inscriptie boven de poort.
De kerk is in nu gebruik door een Filipijnse groep gelovigen, het is zelfs hun nationale kerk. Willy beging de doodzonde door haar paraplu in de wijwaterbak de laten uitdruppen, we konden de kelders eronder uit de 2de eeuw niet bekijken. Ze hadden wel een wc.

Op naar de volgende kerk: de Basiliek st Clemens = Sante Clemente. De kerk is gewijd aan Paus Clemens de eerste, dat was de derde paus. eronder zijn overblijfselen van een schuilkerk uit de 4de eeuw en daar nog weer onder, overblijfselen van een heiligdom voor Mithras.

Laurens Alma Tadema heeft deze kerk ook bezocht en een schilderij gemaakt van het interieur. Dat hangt in het Fries museum.






Interieur San Clemente 


Altaar Mithras
Lopende naar het Colosseum, dat was er maar 300 m vandaan, waar dezelfde gids van gisteren al stond te wachten, allemaal weer een draadloos oortje en nu wel het Colosseum in (in 2008 vond ik de 2 keer € 14 te duur voor zaken die je op internet beter kunt bekijken) maar met de gids was toch wel interessant.


Onze Italiaanse Gids



weer strenge controle

Het kolossale ding is tussen de jaren 72 en 80 gebouwd, door het plan puntsgewijs te verdelen en zo aan alle kanten tegelijk te kunnen bouwen. Het is betaald met de geplunderde schatten uit de tempel van Jeruzalem. De buitenkant was van het mooie Travertijn, de zitplaatsen en bekleding binnen van marmer.


Vanuit dit Colosseum een mooi zicht op de triomfboog van Constantijn:

Weer militairen er naast.
Als de veldheer zijn zege intocht hield, was de poort nog niet af, ze behielpen zich met een houten poort.
Deze van Constantijn is gemaakt van delen van andere poorten,. Tijdens de bouw verhuisde Constantijn en veranderde de naam Byzantium in Constantinopel en maakte dat als centrum, waar ze in Rome niet blij mee waren.

Toen het gebouw in onbruik raakte bij het verval van Rome en later getroffen werd door een aardbeving in 847 en nog een in 1349 werd het 3 eeuwen lang gebruikt als steen groeve. Heel wat kerken in Rome zijn gebouwd van stenen uit dit Colosseum
Pas in 1749 maakt paus Benedictus de veertiende daar een eind aan.
Men vermaakte zich best op de tribunes.


Daarna met dezelfde gids naar het Forum Romanum.
Met gids veel leuker dan zonder.

Een kerk met de deur op de toenmalige terrein hoogte:

Ik zag de plaats waar Cato moet hebben gestaan toen hij elke redevoering, waar die ook over ging, afsloot met de woorden: ‘Ceterum censeo Carthaginem esse delendam '' = Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden''.

Delendo Carthago.

We zagen de triomfboog van Titus, opgericht ter ere van zijn verovering van Jeruzalem, met de afbeelding van de geroofde tempelschatten.




Nog langs de schrijfmachine gelopen, die koning Vittorio was wel erg met zichzelf ingenomen.


Langs het oude theater en daarna op zoek naar het besproken restaurant.
De Tieber

Toen we er om 10 uur vandaan gingen was het nog erg druk.:

Zelfs buiten haast alles bezet.

We vonden de bus deze keer meteen. Willy liet wel de avond afsluiting vervallen omdat het zo laat geworden was.

dinsdag 8 maart 2016

2016 03 08 02 Rome dinsdag Vat.Muz., Friezen, Spaanse trappen

2016 03 08 02 Rome dinsdag Vat.Muz., Friezen, Spaanse trappen
Rome dinsdag 8 maart 2016 Vaticaans Museum, Kerk der Friezen, Spaanse trappen


Vroeg opstaan en toen we beneden kwamen was de ontbijtzaal nog niet eens geopend, klokslag 6.30 ging die open.


Beter voor elkaar dan de meeste Franse hotels; broodjes, zelfs bruine en luxe broodjes, scrambled eggs, yoghurt, vruchtensappen en een luxe koffie automaat die ook warm water leverde voor de thee. 7.30 zat iedereen in de bus, die ook mooi op tijd was en op weg. Jammer dat we toen pas het ontbreken van 2 vriendinnen ontdekten, Willie bellen, rondje rijden en alsnog opgepikt.
Bij het Vaticaans museum uitgestapt, daar was het al druk, kennis gemaakt met onze plaatselijke gids, een dame die al geruime tijd in Rome woont en ons op een leuke manier allerlei wetenswaardigheden wist te vertellen.

Ook hier Militaire voertuigen en zwaar bewapende militairen.

de militairen staan links van het midden.
We kregen allemaal een oortje, zodat we haar konden verstaan. Kaartjes gekregen van de gids en gescand door een poortje en alle spullen in een bakje, ik moet uiteraard gefouilleerd vanwege die metalen pen in mijn been.
Wel een verschil met de vorige keer in 2008; toe ging het alarm ook af, maar sloeg
 niemand daar acht op.


Eerst naar de tuin, daar stonden informatie borden en kon ze ons vertellen wat we te zien kregen in de Sixtijnse kapel, want in die kapel mag niet gesproken worden.


Toen eerst maar koffie, niet eens duur en wel lekker.
Met de gids door een gedeelte van het Vaticaanse museum, mooi dat zij een selectie maakte, alleen heb je wel een week nodig als je alles wilt bekijken.

beeld met gezichtsuitdrukking
Waarom zoveel losse hoofden?
Nu als je een groot monument hebt en die keizer overleed en je wilde simpel een monument voor de opvolger, dan verving je alleen het hoofd.
De sixtijnse kapel blijft prachtig, foto's maken mocht niet, maar op internet zijn afbeeldingen genoeg te vinden.
Verzamelen bij de gids en via een geheime gang die alleen samen met een gids gelopen mocht worden kwamen we snel bij de Sint Pieter, (Zonder gids moet je terug en buitenom lopen)
Dat die koepel hoger is dan de lange Jan van Utrecht, zie je er niet aan.




De onderste rij letters is 2 meter hoog, de rij daarboven (onder de koepel) 3 meter, waardoor het minder ver lijkt.
Wel de voet van het beeld van st Pieter nog even aangeraakt; je kunt nooit weten waar het goed voor is.

De Heilige deur was open en de Google afbeelding van de Pieta is beter dan de mijne.








Daarna vrij tot dat we om 15.00 uur de kerk der Friezen in konden, dus een eettentje gezocht en voor 9 euro een pizza met kola, koffie en toetje, niet gek. Jammer dat het koud was een stevig regende en binnen geen plaats was, maar er werd plaats gemaakt en ze konden we binnen toch eten.





Bij ingang van het Museum en ook bij de ingang van de kerk stonden militaire voertuigen en liepen 4 militairen rond met grote automatische geweren. Zijn gewapend tegen een islamitische aanslag omdat die gezegd hebben dat hun volgende doel Rome is.


Om 3 uur de trap op, en de kerk in. Op eerst gezicht weinig bijzonder, maar even later kwam er iemand die in het Nederlands iets over deze kerk vertelde: het was de eerste logeer gelegenheid in Rome, een heel klein stukje restant was door een raampje in de vloer te zien. De kerk stond op grondgebied wat bij het Vaticaan hoorde, vandaar dat er een buitenlandse vlag uitgestoken mocht worden. Verder zeurde hij er vreselijk in om en had veel te lang werk waardoor het bezoek aan de toren er bij in schoot.

Vandaar lopende over de Ponte Sant ‘Angelo naar de Piazza Navona, een mooi plein met 3 fonteinen, de middelste stelt de 4 werelddelen voor met hun rivieren.

Vandaar westwaarts naar het Pantheon. Ook hier weer gewapende militairen
Daar ontdekten we dat 2 personen ons niet gevolgd waren, Janke en ik leenden een stadsplan van 1 van de groepsgenoten en hebben het echtpaar opgehaald van het Piazza Navaronna en vandaar rechtstreeks naar de Spaanse trappen, tegenover de Santissima Trinità Dei Monti. Waardoor we de Trevi fontein misten.
Onderaan de trappen de anderen terug gevonden, de trappen beklommen en bekeken, geen schade kunnen ontdekken aan de fontein onderaan. Ook hier weer gewapende militairen
Om half vijf zou de bus ons ophalen vanaf boven aan de Spaanse trappen, maar hoe we ook zochten en wachtten, nergens een bus.
Willy bellen naar de Italiaanse partner die ons vervoer geregeld had, de bus kon daar niet komen volgens hem en we moesten naar Parking Ludovicus.
Ik heb zelf Willy horen vragen welke kant het uit was, nu als je met de rug naar de kerk stond was het rechts, hele groep op weg, toch maar gevraagd, ja, het was die kant uit, was wel heel ver, weer vragen; ja, die kant uit.
Op een gegeven moment kreeg 1 van de groepsleden een helder idee om zijn smartphone te gebruiken en daarop te zoeken om die Ludovvisi. Mooi wel de andere kant uit, helemaal terug naar de kerk Santissima Trinità Dei Monti, daar voorlangs, aan het eind links en dan 2de rechts. Je moet maar net weten dat ''boven aan de Spaanse trappen'', niet een punt is, maar een hele wijk.
De eetzaal in het Hotel was nog open en na een voorgerecht van Pasta kwam vis met groente en daarna nog een toetje, aardappelen kennen ze blijkbaar niet,

Om 10 uur nog een late avondsluiting over het werk van Paulus.