zondag 3 oktober 2010

20101003 3-6 okt. Arnhem

20101003 3-6 okt Arnhem

Verslag van de Eizema weekend Arnhem eerste weekend van oktober 2010

Deze weekenden vormen onderhand een traditie, het is begonnen als een dochter - vader activiteit. Zo zijn we naar Delft, Efteling, Duinrell en nog veel meer geweest.
Met Janke en Hessel erbij zijn we begonnen in Antwerpen, het jaar daarna Maastricht, daarna Zwolle en nu dus Arnhem.
We hoeven niet zo ver weg, het gaat toch om de gezelligheid en het ’s avonds spelletjes doen met elkaar.

Vertrokken op vrijdag 3 oktober, ongeveer half tien, we moesten op Willeke wachten.
De caravan van Geertjes ouders aangehaald uit Boornbergum en vlot naar Arnhem. Beetje verwarring over het laatste stukje omdat mijn Karin had herberekend omdat we van Boornbergum vertrokken en daarom het laatste stukje over de snelweg ging terwijl over een secundaire weg veel korter was. Ik had de route gemaild naar Hessel en die had mij ingehaald en niet herberekend en had dus die secundaire weg en was er eerder dan wij. Willeke en Janneke reden achter ons aan en vroegen zich af waar ik in vredesnaam helemaal langs ging.


De camping valt best wel mee, er is nog 1 andere gast en we hebben de keukenruimte na half zes helemaal tot onze beschikking want dan zijn zij klaar met eten koken.



Toen we aankwamen zat Geertje al te wachten, die was rechtstreeks gekomen en even later was Willem er ook, die kwam van Zwolle, waar hij boekhoud les  krijgt.
Toen alles opgebouwd was eerst maar geluncht en naar het museum 40-45 hier vlak bij. Zoals de naam al deed vermoeden en museum over de tweede wereld oorlog en speciaal de rol van Arnhem daarin. Een rondleider die ons enige details vertelde over de politieke aanleidingen tot deze oorlog en later een collega die iets vertelde over het wapentuig en de bijzondere dingen die ze hebben, zoals een bank uit 1 van zijn huizen waar Hitler zelf op gezeten heeft, kruising tussen een tank en een motorfiets en, goed beveiligd, een schilderijtje dat Hitler zelf heeft geschilderd.
Toen we alles zo’n beetje gezien hadden was het ook tijd om terug naar de caravans te gaan. Daar eerst koffie of thee, desgewenst met slagroom. Daarna toverde Hessel** een voortreffelijk maal tevoorschijn. 4 gangen**. 1 een amuse bestaande uit stokbrood met kruidenboter. 2 gehaktballetjes in bouillon, 3 peertjes met kaas puree en reuze gehaktballen. 4 toetje van vanille/griesmeelpudding, met aardbeiensaus en slagroom en koffie met een bonbon toe.
Na de afwas allemaal verhuisd naar die genoemde keuken en daar spelletjes gespeeld, eerst ‘’wie is de ezel’’, daarna ezelen. Bij dit laatste moest je proberen 4 gelijke kaarten te krijgen en als dat gelukt was moest je je duim op de rand van de tafel houden. Dan is het de bedoeling dat de medespelers dat zien en ook de duim op tafel leggen. Maar omdat je fanatiek bezig bent ook een kwartet te krijgen zie je dat te laat (vooral ik) en ben je de laatste die de duim op tafel legt en dus de ‘’ezel’’.

Om 11 uur hadden we ‘’ons nocht’’ en zijn we gaan slapen.

Zaterdag 4 oktober.
Met zijn allen in de zon ontbeten. Toen ik rustig op de wc zat ging ineens het licht uit. Er zitten namelijk sensoren op de lampen zodat ze automatisch aangaan als je binnenkomt. Na enige minuten gaan zo ook automatisch uit en omdat op de wc’s geen sensoren zitten zit je dus in donker. Er zitten ook geen ramen in dus het was echt donker, volgende keer neem ik een zaklantaarn mee.
Douches niet bijzonder warm maar wel gratis en voorzien van die drukknoppen die 5 seconden water geven en dan weer dicht gaan.
De dames wilden shoppen. 4 man in de ene auto, 4 man in de andere, beide auto’s een parkeergarage in en winkels in en uit, wat een lol. Toch wel wat kleren gekocht. Op het laatst zelfs de bijenkorf in, tijdens de 3 dwaze dagen. Ik kon me inhouden maar Hessel heeft een printer op batterijen gekocht op labels op cd te printen.

Na het winkelen een kerk in, ook dat is onderhand traditie en we vonden de Eusebius kerk. Beetje vreemd; er stonden geen banken of stoelen in en zo’n lege kerk ruimt doet toch wel wat raar aan. De enige andere lege kerk in die ik ken is de Sint Pieter in Rome.
Ik heb gevraagd en de kerk was leeg omdat hij binnenkort voor een occulte markt gebruikt gaat worden. Hij wordt 1 zondag per maand gebruikt voor erediensten en dat zetten ze hem vol stoelen.
Toen met zijn allen in de lift naar boven; mooi uitzicht over Arnhem.

Terug naar de parkeergarage en naar de camping.
Daar eerst koffie/thee met gebak, traktatie van Willeke en nu zitten we allemaal in de keuken en zijn Jan Auke en Janneke aan het koken en de rest zit te lezen. Herstel: Jan Auke kookt en Janneke zit huiswerk te maken.
We hebben de overname van Fortis al besproken en ook diverse andere wereld problemen zijn opgelost.
Morgen naar het openluchtmuseum, waarschijnlijk in de regen want de verwachting is storm en regen, heerlijk kampeerweer.

Zondag 5 oktober
Dankzij de diverse Karins binnen de familie in 1 keer goed nar het parkeerterrein van het openluchtmuseum gereden. Tarief 6 euro per auto. Dat wisten we van te voren en daarom met 8 personen in de enige 2 auto’s waar 4 personen in konden**.
hal met een soort mengeling van boerengolf met petanque; je moest met een schep de bal door hoepels spelen

Beetje miezerende regen, eerst met de tram, bij de eerste halte de 4 huisjes bekeken die in verschillende stijlen zijn ingericht, passend bij bepaalde jaartallen, de zuivelfabriek ‘’ Frisia'' uit Veenwouden bekeken en ook de tram remise, waar we een veel informatie kregen van een vrijwilliger en toen naar de loods van ‘’Van Gent en Loos’’, allemaal virtueel ritje met de postkoets gemaakt. De houtzaagmolen was dicht. Het was ook lerarendag. Omdat ik het met het leraar-zijn wel wat gehad heb wou ik er niet aan mee doen, maar ik werd door een collega aangesproken en expliciet uitgenodigd om met Kamerleden in discussie te gaan. Dus dat gedaan. Op de vraag wat en moest gebeuren om het onderwijs weer vlot te krijgen heb ik geantwoord dat ze eenmalig de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van docenten en Kamerleden moesten ruilen. Ben je ook in 1 keer van het leraren tekort af.
 Daarna nog gesproken met een ander die van het UWV afwist, grotere club criminelen heb ik nog nooit meegemaakt, maar hij herkende mijn frustraties, zoals de eis dat een bedrijf mij alleen een stage/werkervaring plek mag aanbieden als ze me een vast contract toezeggen.
Op die manier kom je nooit weer aan het werk.
Maar terug naar het museum:
Uiteraard was ik de rest van de groep kwijt, op eigen gelegenheid even bij de touwmaker gekeken en de papier fabriek. Ondertussen werd ik gebeld door Janke waar ik was en afgesproken dat we elkaar weer in de aankomsthal zouden treffen. wel een hele verzameling reclame borden.


 Ik was te laat voor HollandRama. De anderen hadden het wel gezien en vonden het wel aardig maar niet bijzonder daarom de rest niet laten wachten en terug naar de camping.
Willeke en Willem hebben zich uitgesloofd op een heerlijke maaltijd, en daarna munchkin gespeeld en niet al te laat naar bed. Voor sommigen was het voor een zaterdagavond zelfs extreem vroeg.


Zondag 5 oktober.
Vandaag stond de dierentuin op het programma. De meesten van ons hadden om die reden gister een combiticket gekocht omdat het onder dezelfde beheersstichting valt als het openluchtmuseum. Parkeren was iets goedkoper: 4 euro per auto, = 1 euro p.p.
Eerst de pinguïns, minder koddig dan in Munster, daar hebben we ons scheel gelachen om die beesten, beetje dom in een hoekje staan duf te kijken, maar deze waren iets actiever.
Route gevolgd, olifanten, beren tijgers en ook de thema parken zoals dessert, met o.a. mijn favoriete beest de Lynx. En de mangrove met bijbehorende planten en als je goed zocht ook wel beestjes en, in de Bush, ook een hangbrug.



Op de safari uiteraard giraffen en zebra’s maar ook een dik-dik. Het mooist was toch wel het aquarium, ‘’Ocean’’ kwallen, roggen haaien, het zwom allemaal om je heen.
Omdat alle kinderen hun etensbeurt gehad hadden was het oorspronkelijke idee om pizza’s te halen, maar Jan Auke en Willen wilden ook wel koken en daarom naar een supermarkt en ingrediënten voor boerenkoolstamppot gekocht. Op de camping smaakte die best.
’s Avonds weer spelletje doen.

Dinsdag 6 oktober.

Hessel om half zeven met stille trom vertrokken, die had les, leert voor slager/manager o.i.d.

Rustig opstaan, in de zon ontbeten en alle natte spullen opgepakt en vertrokken naar voorst, daar wist Geertje een bakkerij waar ze erg lekkere brood spullen verkopen.
Was wel leuk, aldaar met die spullen geluncht en na een lastige manoeuvre met caravans op een krap parkeerterrein zonder problemen via Nij beets, alwaar koffie en gebak, naar huis.
Allemaal helpen, caravan en auto leeg. Alle natte spullen uithangen.
Morgen zal ik zien of de beide luchtbedden van W&W inderdaad lek zijn en zijn te plakken.
Allemaal Patat, Geertje op tijd weg zodat ze om 6 uur in Thialf kon zijn en ik nog even de post door en om 8 uur naar Amfora.

Al met al weer een geslaagd weekend, het weer viel, neffens de verwachting, mee.

Frits Jan

**  wij eisen onmiddellijke rectificatie:

    * er was geen 4 gangen menu geserveerd maar: maar liefst 5 gangen....
      en niet alleen door mij maar ook door Geertje (en haar moeder)
    * er waren 3 auto's waar 4 pers in konden. (in een punto past
      alles... behalve je vakantie uitrusting.)
    * de fryske bakkerij bevind zich al jaren in Boornbergum, in Nij
      Beets hebben ze nooit gezeten.

Groeten H. Eizema en G. Baarsma
met een knipoog dat wel, voor iemand die jaartallen niet uit elkaar kan houden vinden we dit best een goed mailtje.