vrijdag 21 december 2012

2012 12 21 Wintersport Cerny Dul

Wintersport

Op uitnodiging van de Kinderen van Janke zijn we week nr. 52 van 2012 naar Cerny Dul geweest voor een wintersport vakantie.

Heenreis in 2 etappes en de scheepsliften bij Magdeburg bezocht.
Eerst de oude lift, die nu overbodig is en niet meer gebruikt wordt, daarna de ''Trogbrucke'' een imposant ding waarop het Mittelland / Elbe-Havel kanaal over de Elbe gevoerd wordt.
En ook de waterbesparende sluizen die nu gebruikt worden om het grote hoogte verschil van 19 meter te overbruggen.
Ze werken hetzelfde als die bij ons bij Panheel in het Kanaal Wessem – Nederweert (aangelegd omdat we niet afhankelijk wilden zijn van België en het kanaal over de droge gronden van de Peel naar Helmond moest lopen om een verbinding met de Maas te krijgen aangelegd na 1830; de afscheiding van België.)
Bij deze sluis bij Magdeburg zagen we ook dat er water vanuit de Elbe in het kanaal gepompt werd.
Via deze sluis kunnen de schepen van het kanaal op de Elbe komen.
Voor deze sluis was aangelegd, met de bijbehorende trog over de Elbe, moesten de schepen eerst via een oude sluis bij Schleuse Niegripp de Elbe op varen, een stuk de Elbe volgen en via de oude scheepslift weer het kanaal op, de trog is een hele verbetering.

We reden via de kortste route weer naar de snelweg en kwamen daarbij door het dorpje Hohenwarthe, een authentiek oost Duits dorpje, met smalle straatjes en kasseien. Zonder Karin hadden we er nog rondgereden.
Het was te laat voor het Techniekmuseum van Magdeburg.
We waren het eerst in het uitgezochte budget hotel in Kesselsdorf bij Dresden.
Ik maakte wel de blits omdat ik koud bier bij me had, waar de anderen na een lange rit wel aan toe waren.

Goed geslapen, sober ontbijt en door naar Cerny Dul, wel via Zittau en Liberec en niet over Jelina Gora, wat volgens Karin sneller is, omdat die weg winters vaak is afgesloten.

Na aankomst in Pension Selma, eerst de kamers verdeeld en ingericht en daarna met de hele ploeg uit eten.


Zondag 23 december gekeken bij de ski lessen van de kinderen en de ski kunsten van de mede pension bewoners beoordeeld.



Maandag 24 dec op weg naar de diverse musea die ik op internet had gevonden: allemaal dicht, wel een bier arrangement ontdekt in Harrachov; je kreeg bier geserveerd terwijl je in bad lag, toch maar niet.
Middags nog op weg naar Dolni Adrspach om te zien of we daar konden wandelen, maar de pas na Chvalec was zo glad en bochtig dat ik geen spijt had dure winterbanden onder de Citroen te hebben en halverwege deze pas zijn we gekeerd en terug naar het Pension.

Woensdag 2de kerstdag werden we door Jan naar Janske Lazne gebracht en vandaar met de Cabine lift de berg op, eerst nog naar de Černá Hora-TV toren gelopen om van het uitzicht te genieten, maar dat was er niet; de toren mocht je niet op en er stonden overal bomen, dus je had helemaal geen uitzicht.


 Janke heeft me ervan weerhouden een doorsteek te maken om de route weer te volgen.
langs hotel Cerna Hora en Kolinska en  Černá  Bouda en halverwege ging de weg zo steil naar beneden dat ik op mijn ski schoenen erg weinig grip had en de weg als glijbaan heb gebruikt. Janke had ijzers onder en had wel genoeg grip.


Koffie in Kolínská bouda.
Bij Pražská Bouda eerst fout gelopen, maar we moesten er links voorlangs, langshotel Oddech de berg af, verder langs Cihlářská bouda over een ATB route en langs Pension Myslivna terug naar Cerny Dul.



Jammer was dat ik enorm last van mijn kuiten kreeg en de laatste kilometers bestonden ook nog uit beijsd asfalt zodat ik blij was weer veilig in het pension te zijn.

De Ontbijt tafel, na het ontbijt.
Woensdag naar Vrchlabi gereden om het bekende Reuzenberg museum / Krkonosske Museum te bekijken wat nu wel open zou moeten zijn en dat ook was. Binnen Interessante foto's over het verdrijven van de z.g. Sudeten Duitsers na de WO2. Mensen zonder bagage in open vrachtauto's die geen andere misdaad hadden begaan dan Duitser te zijn en daar te wonen. Veel spullen uit oude industrie, als er al namen bij stonden, waren die in het Duits.
Goede spullen over de ontwikkeling van de weef industrie, vanaf simpele hand spin toestellen tot het met een ponsband besturen van patroon weef machines.
Het klooster Klosterkirche des heiligen Augustin was niet open dus terug en op weg naar de volgende bezienswaardigheid: het Stola Obri Dul-Kovarna, Geen idee wat dat was.
We kwamen niet verder dan een parkeerterrein dat vol ijs lag en en dan verder lopen over beijsde wegen zonder dat er ook maar iets werd aangegeven, behalve informatie in het Tsjechisch dat de kabelbaan buiten gebruik was. Maar we konden niet ontdekken of dat de kabel baan was die ons naar iets zou kunnen brengen, dus halverwege maar terug en de auto weer opgezocht en terug naar het pension. (naderhand ontdekt dat we 1 km van het begin van een waterval af zaten en de defecte kabelbaan ging naar Růžová hora.)

Donderdag weer de ski-vorderingen van de anderen bewonderd


en ook even gekeken bij de voormalige steengroeve waar Lime stone = kalksteen werd gewonnen. bij Cerny dull stond een fabriek waar dit verwerkt werd en de kabelbaan waarmee het afgevoerd werd is er nog.


Op de terugweg, vrijdag 28 december zijn we langs het Harrachov Huta szkła / Museum Skla gereden wat nu wel open was.met de fabriek waar nog ouderwets glas geblazen werd.


Collecte spullen over de glas sier kunst waar deze streek om beroemd is/was.
We vonden het mijn museum Hornické museum Harrachov, maar dat was wel dicht.




Door naar het hotel in Etap Hotel Dresden West Kesselsdorf.
En de volgende dag het hele eind in een keer terug.


Het was een hele belevenis, maar als je niet skiet is het te lang omdat haast alle musea dicht zijn.

We waren blij weer thuis te zijn en konden oud-en-nieuw thuis vieren