dinsdag 25 augustus 2009

2009 08 25 05 di. De IJzer loopgraaf en kerkhof Vladslo

2009 08 25  05 di. De IJzer loopgraaf en kerkhof Vladslo.
Fiets: 10 camping De IJzerhoeve tot 10b Dodengang 3.4 km
                        10b Dodengang tot 10c Duitse Militaire Begraafplaats 17.6 km
Dinsdag 25 augustus 2009.

Vanmorgen werden we wakker en we hoorde de regen op de caravan tikken.
Nog maar eens omgedraaid.
Toch tegen 9 uur maar er uit,
Ik wilde maar eens douchen, maar in de mannen afdeling zaten alle douches op slot.
Er was nog iemand en die verwees me naar de dames afdeling.
De damesafdeling is nieuw, redelijk ruime douches met verkleed ruimte ernaast, zelfs 2 haakjes om je kleren op hangen en een munt automaat.
Als je de munt daarin gooide begon de douche meteen.
Eerst warm, later heel erg warm water.
Omdat ik vrij lang ben, zeker in vergelijking met de meeste Belgen sta ik veel dichte bij de douche kop en daar is het water vrij heet.
Dus gebukt mijn haar gewassen.
De douche doet het 8 minuten en is daar niet van af te brengen.
Ik ben en maar onderuit gegaan en hij stopt vanzelf, abrupt en zonder waarschuwing.
Na ontbijten en lunch smeren, fietsen naar de dodengang, een gereconstrueerd stuk loopgraaf zoals die langs de hele IJzer hebben gelegen.
Erg mooi gedaan, museum erbij en je kreeg een goede indruk hoe die loopgraven er ongeveer uit hebben gezien, en in het museum ook onder welke erbarmelijk omstandigheden de soldaten moesten leven.


10b Dodengang N51 02.796 E2 50.540

Bij de receptie gevraagd of de route die op onze kaart stond ook te fietsen was, dat kon, dus mooi gefietst langs de IJzer, brug over, maar de weg naar het oosten konden we niet vinden, stukje terug langs de IJzer en toen een weggetje naar links in, maar daar kwamen we een boer tegen die ons vertelde dat het weggetje niet verder ging.
Ik liet hem op de kaart zien welk weggetje we in wilden en hij beweerde dat we aan de verkeerde kant van de ijzer zaten, sindsdien heb ik de topografische kennis van de Belgische boer niet erg hoog, maar ongeveer een kilometer verder was een mooi landweggetje, Warmoesstraat, richting Vladslo, daar moest een groot Duits kerkhof zijn, wat we wilden zien.
Er werd verwezen naar een Duits kerkhof, maar dat was de andere kant uit dan Vladslo, dus eerst richting kerkhof, maar omdat de bordjes niet herhaald worden en je ook nooit weet hoe ver ze je om sturen, toch maar naar Vladslo.
Daar was nergens een kerkhof, vragen en toch maar de bordjes volgen.
En dik 4 kilometer verder, na verschillende andere dorpjes, kwamen we bij dat kerkhof, waarom ze dat ‘’bij Vladslo’’ noemen is mij een raadsel, het ligt dichter bij Koekelare en dat is nog een grotere plaats ook.
Maar het kerkhof was indrukwekkend. Op de grond liggen zwarte platte tegels met op elke tegel de namen van 20 soldaten die daaronder begraven zijn.



 En er was een veld vol van die tegels, totaal moeten daar 25 000 ( dat is half het inwonertal van Drachten) soldaten begraven liggen.



10c Duitse Militaire Begraafplaats N51 04.243 E2 55.826

Het beeld van de ‘’Treurende ouders’’ was mooi.
Via een andere route terug gefietst, volgens Janke was het langer, volgens mij maakt het niet uit, en zo kwamen we weer in Diksmuide, daar op zoek naar een bakker omdat Janke het supermarkt brood niet lekker vind. 3 bakkers gevonden alle 3 dicht, waarschijnlijk alleen ’s morgens open.
Wel een supermarkt, daar een aanbieding bloemkool+broccoli gekocht en enig Belgisch bier.
Janke wilde een andere afvalbak voor bij de caravan, maar we konden nergens een winkel vinden die degelijke spullen verkocht.
Toen we de stad uit fietsten kwamen we nog een Blokker tegen en die had een geschikt prullenbak. Daarnaast een bakker die wel open was.
De vorige klant kocht 5 van die grote gesneden broden van 1 kg per stuk.
Wat die daar mee moest? Wij kochten een ijsje.
Daar ontdekt dat we de prullenbak wel, maar de afwaskwast niet hadden afgerekend en ik dus terug en 60 cent gebracht, de kassier stond te telefoneren.
Op de camping nog even gepuzzeld en de bloemkool was lekker.
Het is wat harder gaan waaien, maar de lucht is helemaal blauw, en dat is beter dan vanmorgen toen hij egaal grijs was.
Morgen naar Ieperen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten