zondag 30 augustus 2009

2009 08 30 09 zo. Gent.

2009 08 30 09 zo. Gent.
25 SVR  FAM. VANDER DONCKT tot 25d parkeren Gent 47.1 km 0:45:52
Zondag 30 augustus 2009  Gent.

Het wordt kouder; morgen een extra slaapzak over, het was niks niet warm vannacht.
Ik had de route naar Gent geprogrammeerd vanaf de camping in Oudenaarde, maar Karin wilde wel herbereken en zo kwamen we, ook vanuit de boerencamping bij Flobecq, vlot in Gent.
Van te voren een straat opgezocht in de buitenwijken, waar parkeren geen probleem was.
Omdat het zondag was hebben we geprobeerd of er dichter bij het centrum ook nog plaats was en dat lukte ook nog.
De plek stond zelfs op de kaart van Gent die we bij ons hadden.
25d parkeren Gent Corneel Heymanslaan N51 01.265 E3 44.093
Ik had een Fietsroute gevonden op internet en dat kaartje uitgeprint om te fietsen, maar er stonden geen straatnamen op en dus moest ik de route als een oleaat gebruiken op de andere kaart om te weten waar we waren en langs moesten.
Eerste stop was de kathedraal (alweer) gewijd aan Sint Pieter,
25h Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk N51 02.548 E3 43.607
Er was een dienst aan de gang, onverstaanbaar en wij zingen stukken beter.
Wel mooi vond ik de beeldhouwwerken van de diverse Heiligen en apostelen, met daaronder hun levensgeschiedenis.
Bijvoorbeeld die van Jakobus, waarvan vermeld werd dat die begraven ligt in Santiago. (dat is die kerk waar ze dat wierookvat heen en weer slingeren).

Uitzicht over de Leie tijdens koffiedrinken..

Koffie gedronken aan de Leie, de sint Bataaf was dicht, daar wilden we later apart heen fietsen, maar toen we er langs kwamen bleek hij toch open.

De St. Bataaf.
Van het koor zag je niets; restauratie werkzaamheden.
Wel vonden we de aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyk.
 Althans de kopie.
We vonden hem wel mooi.
Wel weer de gebruikelijke pracht en praal die in katholieke kerken gebruikelijk is.
Vorig jaar in Florence hebben we geleerd dat dit gedaan wordt om a.h.w. een stukje van de Hemel na te maken hier op aarde.
Het blijft natuurlijk fout om de mensen geld af te troggelen om het daarmee te financieren zoals de sint Pieter in Rome betaald werd van de opbrengst van de aflaathandel van Tetzel , waartegen Luthers terecht zijn vraagtekens zette.
De meerkleurige marmeren altaren, de mooie beelden en de kleurrijke ramen, het geeft toch wat een dubbel gevoel; enerzijds spreekt er de liefde uit van de mensen die het gemaakt hebben, anderzijds realiseer je jezelf: dit is helemaal niet nodig, het geld had beter besteed kunnen worden.
De fietstocht ging langs alle mooie gebouwen van Gent, het Graven steen, het Graslei, de grachten, we hebben het allemaal bekeken.

De Dulle Griet.
25h Kanon Dulle Griet. N51 03.441 E3 43.445



Het gravensteen.
25e Gravensteen N51 03.422 E3 43.233

Als toegift was er nog het technische museum; als we terug fietsen naar de auto konden we er langs fietsen.
Na enig zoeken vonden we op het aangegeven adres een hotel, ik vragen, nee geen museum bekend, op dat adres stond daarvoor een kantoor, nooit een museum geweest. schuin tegenover was volgens de receptioniste wel een museum, zelf was ze er nog nooit geweest, schuin tegenover geen museum te bekennen, wel een dame die aan het schilderen was en die verwees ons een eind verder; ‘’waar al die bomen stonden’’
Dat bleek de campus van de universiteit, portiersloge onbemand, hek wel open en op het informatiebord stond het museum wel vermeld, plattegrond erbij, dus wij op zoek, hele terrein over, en jazeker, een rij veredelde bouw keten, maar de deur op slot, even verder een bordje: ‘gedurende de maand augustus gesloten’’.

Hier was het museum.
25g Museum Voor de Geschiedenis Van de Wetenschappen N51 01.420 E3 42.794
Dan maar terug naar de auto, een verkeerslicht spong net op rood, ik zei: ‘’doorfietsen’’ Janke volgde, vlak daarna bijna een botsing; zij wilde de aangegeven weg volgen een brug over en ik de bebouwing omdat ik me geen brug wist te herinneren op de heenweg. 
Kaart erbij, bij dat zelfde stoplicht hadden we linksaf gemoeten, daar stond onze auto nog braaf op ons te wachten, fietsen erin en Karin laten uitrekenen waar we langs moesten, lekker gegeten, rijst met kip.
Het is nu 20 voor 9 en tijd om naar binnen te gaan, anders verkleumen we.
Morgen naar Hellend vlak van Ronquere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten